İmroz kuzuların doğum ağırlığına ait direkt ve anaya bağlı etkiler için varyans unsurları ve genetik parametre tahminleri

Loading...
Thumbnail Image

Date

2005

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu araştırmada İmroz ırkı kuzularda doğum ağırlığı için varyans unsurları ve genetik parametrelerin direkt ve anaya bağlı etkiler için farklı modeller ile birey modelinde tahmin edilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca direkt ve anaya bağlı etkiler arasındaki genetik korelasyon da tahmin edilmiştir. Çalışmada, Marmara Hayvancılık Araştırma Enstitüsünden 1999 ve 2000 yıllarında elde edilen İmroz kuzularının doğum ve pedigri bilgileri kullanılmıştır. Direkt ve anaya bağlı etkiler için varyans unsurları ve genetik parametreler MTDFREML kullanılarak, bireysel hayvan modelinde tahmin edilmiştir. Farklı modeller için direkt kalıtım derecesi 0.00-0.09, anaya bağlı kalıtım derecesi 0.00-0.01 arasında tahmin edilmiştir. Anaya bağlı kalıcı çevresel etki önemsiz bulunmuştur. Direkt ve anaya bağlı etkiler arasındaki genetik korelasyon Model 3 ve 4’te sırasıyla -1.00 ve 1.00 olarak tahmin edilmiştir.
The aim of this investigation was to estimate variance components and genetic parameters for direct and maternal effects with different models on birth weight of Imroz lambs, fitting animal models. In addition, the genetic correlation between direct and maternal effects was estimated. Birth and pedigree information of the Imroz lambs used in this study were collected at the Marmara Animal Breeding Research Institute from 1999 to 2000. Variance components and genetic parameters for direct and maternal effects were estimated using the MTDFREML in animal model. A direct heritability estimates of 0.00–0.09 and a maternal heritability estimates 0.00–0.01 when fitting a series of different models. The maternal permanent environmental effect was not significant. The direct-maternal genetic correlation estimates of -1.00 and 1.00 for Model 3 and 4 respectively.

Description

Keywords

İmroz kuzu, Doğum ağırlığı, Anaya bağlı etki, Varyans unsurları, Genetik parametre, Imroz lamb, Birth weight, Maternal effect, Variance components, Genetic parameter

Citation

Duru, S. ve Koyuncu, M. (2005). "İmroz kuzuların doğum ağırlığına ait direkt ve anaya bağlı etkiler için varyans unsurları ve genetik parametre tahminleri". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 19(2), 13-21.