Mevlânâ Hâce Naîmullah Behrâyiçî'nin Ma'mûlât-ı Mazhariyye isimli eserinin transkripsiyon ve tahlîli

Loading...
Thumbnail Image

Date

2015-01-16

Authors

Gargu, Hatice

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Hindistanlı sûfî Naîmullah Behrâyiçî şeyhi Mazhar Cân-ı Cânân'ın hayatı ve tasavvufî uygulamalarını ortaya koymak amacıyla Farsça olarak Ma'mûlât-ı Mazhariyye adıyla bir eser kaleme almıştır. Söz konusu eser Mazhar'ın hayatı yanında kurucusu olduğu Mazhariyye tarikatı'nın usûl ve erkânı ve buradan hareketle bağlı bulunduğu Müceddidiyye ve Nakşbendiyye tarikatları hakkında nice bilgileri ihtivâ etmektedir. Nakşbendî meşâyıhının silsilelerinden vefât tarihlerine, Müceddidiyye tarîkatı'nın vahdet-i şuhûd meselesindeki görüşünden Mazhariyye dergâhı'nda geçen Ramazan ayına kadar, bir tarikatın dünü ve o gününe dair hemen her veçhesi gözler önüne serilmiştir. Bu itibarla Nakşbendiyye-Müceddidiyye-Mazhariyye tarikatına dair merak edilen hemen her konunun yer aldığı bu eser temel bir başvuru kaynağı olma özelliğini hâizdir.
Naimullah Behrâyiçî, an Indian Sufî, composed his work Ma'mûlât-ı Mazhariyye in Persian in order to demonstrate the life and practice of his sheikh Mazhar Cân-ı Cânân. That work gives detailed information about the life of Mazhar and the procedures of Mazhariyya order, as well as Mujaddidiyya and Naqshbandiyya. Besides, it set lights to various aspects of an order. Therefore this work is a basic reference for Naqshbandiyya-Mujaddidiyya-Mazhariyya order.

Description

Keywords

Naîmullah Behrâyiçî, Ma‘mûlât-ı Mazhariyye, Mirza Mazhar Cân-ı Cânân, Müceddidiyye, Nakşbendiyye, Mazhariyye, Mirza Mazhar Jân-i Jânân, Mujaddidiyye, Naqshbandiyya, Mazhariyya

Citation

Gargu, H. (2015). Mevlânâ Hâce Naîmullah Behrâyiçî'nin Ma'mûlât-ı Mazhariyye isimli eserinin transkripsiyon ve tahlîli. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.