Bambu iplik özelliklerinde etkili faktörler üzerine bir araştırma

Loading...
Thumbnail Image

Date

2008-04-15

Authors

Yüksek, İlkay Özsev

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada bambu iplik özelliklerinde etkili faktörleri incelemek amacıyla Ne 20, Ne 30, Ne 40 % 100 bambu , % 100 pamuk ve Ne 20, Ne 30 % 60 bambu - % 40 pamuk karışım iplikler üretilmiştir. Ayrıca karde iplik üretim sistemiyle üretilen bambu ve bambu pamuk karışımı iplik özellikleri penye, karde ve open-end pamuk ipliklerinin özellikleriyle birlikte karşılaştırmalı olarak incelenerek değerlendirilmiş ve ipliklerden kumaşlar üretilerek kumaş performans özellikleri de değerlendirilmiştir.Çalışma kapsamında ilk olarak bambu ipliğinin üretimi, özellikleri, kullanım alanları incelenmiştir ve bu konuda yapılan deneysel çalışmalar hakkında bilgi verilmiştir.Çalışmanın deneysel kısmında üretilen ipliklerin numara, büküm, kopma yükü, kopma mukavemeti, kopma uzaması, kopma işi, elastisite modülü, düzgünsüzlük, ince yer, kalın yer, neps ve tüylülük test sonuçları incelenmiştir. Ayrıca ipliklerin gerilme-uzama diyagramları yorumlanmıştır. Daha sonra bambu, pamuk, % 60 bambu - % 40 pamuk ve karşılaştırma amacıyla üretilen % 70 bambu - % 30 pamuk karışım ipliklerinden örme kumaş üretilip, bu kumaşların aşınma, boncuklaşma ve antibakteriyel test sonuçları incelenmiştir. İplik ve kumaşlardan elde edilen test sonuçları istatistikî olarak yorumlanmıştır.
In this study, for examining the factors effecting bamboo yarn properties, Ne 20, Ne 30, Ne 40 100% bamboo, 100% cotton and Ne 20, Ne30 60% bamboo - 40% cotton blend yarns have been produced. Bamboo and bamboo-cotton blend yarn properties have been assessed by comparing the features of combed, carded and open-end yarns. Then; knitted fabrics are produced from these yarns and their properties have been assessed.In the study; firstly, the production of bamboo yarns, their properties and the application areas of bamboo yarns have been examined and the experimental studies found in the literature have been reviewed.In the experimental part of the study, the results of the yarn count, twist, breaking load, breaking tenacity, breaking strain, capture of work, elasticity modulus, unevenness, thin places, thick places, neps and hairiness of the produced yarns ere presented and examined. In addition, load-elongation curves are discussed. Then, knitted fabrics have been produced from bamboo, cotton and 60% bamboo?40% cotton blended yarns. For comparing; knitted fabrics have also been produced from 70% bamboo-30% cotton blended yarn. Also all knitted fabrics were subjected abrasion, pilling and antibacterial tests. The test results of yarns and knitted fabrics have been assessed statically.

Description

Keywords

Bambu lifi, Bambu iplik, Karışım iplik, İplik mukavemeti, Antibakteriyel özellik, Aşınma, Boncuklanma, Bamboo fiber, Bamboo yarn, Blended yarn, Yarn tenacity, Antibacterial properties, Abrasion, Pilling

Citation

Yüksek, İ. Ö. (2008). Bambu iplik özelliklerinde etkili faktörler üzerine bir araştırma. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.