Organizasyonel meşruiyet yönetimi ve organizasyonların takım çalışmalarını benimseme nedenleri analizi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2009

Authors

Aksarı, Fatmanur

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada organizasyonel meşruiyet ve meşruiyetle yakından ilişkili yönetim teorilerinin sentezini içeren bir literatür taraması amaçlanmaktadır. Organizasyonel meşruiyetin gerçekte ne olduğu, yaşam seyri, organizasyonlar açısından önemi üzerinde durulmakta ve akabinde de bu teorik tespitlerin ışığında takım çalışmalarının yaygın biçimde benimsenme nedenleri analiz edilmeye çalışılmaktır. Araştırmada takım çalışmalarının ancak üst yönetimin iradesi doğrultusunda uygulamaya geçebileceği varsayımından hareketle üst yönetimin bu davranışı içsel ve/veya dışsal hangi dinamiklerin etkisi ile benimsediği irdelenmektedir. Öte yandan ilgili dinamikler arasında meşruiyet kaygısının ne derece etkin olduğunun tespiti amaçlanmaktadır. Bu bağlamda Türkiye ekonomisine yön vermekte olan ve ISO 500 büyük sanayi kuruluşu listesinde yer alan örgütlerin takım yapıları ve işleyiş biçimleri analiz edilmekte, takım çalışmaları ile insan kaynakları ve kalite uygulamaları arasındaki etkileşim incelenmektedir.
This study attemps to clarify organizational legitimacy approach as well as related management theories. This research identifies the forms of legitimacy, the stages of the legitimation process also the importance of the legitimacy. The purpose of the study is to understand why the teamwork practices are commonly adopted by the organizations. In the current study it’s has been assumed that teamwork practices could just be performed with top management’s support. An extensive review and evaluation of the reasons to asses the internal and external dynamics of performing teamwork practices is conducted. The data obtained from the ISO 500 companies (Istanbul Chamber of Industry) conduct Turkish economy was to determine the structure of teams, the relationship between human resources management as well as quality practices..

Description

Keywords

Meşruiyet, Meşruiyet yönetimi, Kurumsalcı yaklaşım, Takım çalışması, Legitimacy, Legitimacy management, Instituitonal theory, Teamwork

Citation

Aksarı, F. (2009). Organizasyonel meşruiyet yönetimi ve organizasyonların takım çalışmalarını benimseme nedenleri analizi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.