İlköğretim 6. ve 7. sınıf öğrencilerinin demokratik tutum geliştirmesinde aile, öğretmen ve okul yönetimini algılama biçimleri

Loading...
Thumbnail Image

Date

2010-07-12

Authors

Baran, Sibel Saygı

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu araştırmanın temel amacı ilköğretim 6. ve 7. sınıf öğrencilerinin demokratik tutum geliştirmelerinde aile, öğretmen ve okul yönetimini algılama biçimlerini belirlemektir. Tarama modelinde yapılmış bu araştırmada öncelikle kuramsal temeller incelenmiştir. Daha sonra, literatürden yararlanılarak, öğrenciler için bir ölçek geliştirilmiştir. Araştırma dört ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm kuramsal temellere ayrılmıştır. Bu amaçla; demokrasi, okul ve aile ortamın demokrasi eğitimi açısından önemi ve ortamsal özellikleri irdelenmiş ve araştırmanın problemi, amacı, önemi, varsayım ve sınırlılıkları belirtilmiştir. İkinci bölüm, araştırmanın yöntemine ayrılmış; evren ve örneklem, veri toplama ve analiz teknikleri hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde, araştırma sonunda ulaşılan bulgular tablolar halinde özetlenmiş; SPSS (Sosyal Bilimler İçin İstatistik Programı)’ten yararlanarak analiz edilmiştir. Yapılan analizlerde başlıca; frekans ve yüzde dağılımı ile χ2 (Chi Square) Testleri kullanılmıştır. Son bölümde ise araştırmanın sonuçları belirtilip okul ve aileyi demokrasi eğitiminde daha etkin kılmak için öneriler getirilmiştir.
The main goal of this research was to determine 6th and 7th grade students’perceptions of family, teacher and school administration on their democratic attitude development. The research was based on descriptive model. First, the conceptual context of the research was constructed and then questionnaire was deloped in order to collect the necesary data. For this aim, related literatures on the subject were studied. The research was divided into four chapters. In the first chapter, the problem, goals, importances, assumptions and constraints of the research were described. The conceptual base of the research was examined. The second chapter explained the research methodology, which describes the population, sample, and the process of the research. In the thirth chapter, the collected data were analysed using SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows. This process included different statistical techniques like frequency distribution, percentage, χ2 (Chi-square) tests. In the last chapter, conclusions of the research were drawn from the data analyses and the conceptual base.

Description

Keywords

Eğitim ve öğretim, Aile tutumu, Davranış, Demokrasi eğitimi, Demokratik tutum, Eğitim, Okul yönetimi, Tutumlar, Öğrenci davranışı, Öğretmen tutumu, İlköğretim, Education and training, Family attitude, Behavior, Education of democracy, Democratic attitude, Education, School administration, Attitudes, Behavior of student, Teacher attitude, Primary education

Citation

Baran, S. S. (2010). İlköğretim 6. ve 7. sınıf öğrencilerinin demokratik tutum geliştirmesinde aile, öğretmen ve okul yönetimini algılama biçimleri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.