Tayland’da İslam din eğitimi devlet ve özel okullarının gelişme ve problemleri

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019-09-03

Authors

Sornsawan, Kassamara

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Tayland'da var olan İslâm Din Eğitimi‟nin nasıl gerçekleştiğinin incelendiği “Tayland’da İslam Din Eğitimi Devlet ve Özel Okullarının Gelişme ve Problemleri” adlı bu tezde, öncelikle araştırmanın problemi, konusu, amacı, önemi, araştırmanın yöntem ve sınırları açıklanmaktadır. Tayland eğitim sistemi içerisinde din eğitiminin yeri, işleyişi, şartları ve yeterlilik durumunun ele alındığı bu tez, giriş kısmı ve akabinde araştırmanın detaylandırıldığı iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Tayland ülke tarihi,Tayland‟da İslâmiyet‟in kabulü ve yayılması, Tayland Eğitim Tarihi arka planı, Tayland‟da İslâm Eğitimi Tarihi arka planı hakkında ve Tayland‟da dinî bir hayat yaşama noktasında insanların sahip olduğu hürriyetler ve dinî kurumlar hakkında da bilgi verilmiştir. ikinci bölümde ise Tayland‟da var olan eğitim sistemi müfredatları ağırlıkla islâm din eğitimi sistemindeki kurumların kullandığı müfredatlar ve içerikleri ile ilgili bir takım hususlar anlatılmaya çalışılmıştır. Ardından Tayland eğitim sistemindeki örgün ve yaygın eğitim kurumları kapsamında bulunan Özel Okullar ve Devlet Okullarında uygulanan islâm eğitimi müfredatlarının gelişimleri ve var olan problemleri geniş bir şekilde ele alınmıştır.
In the following thesis named "Development and Problems of Islamic Religious Education of State and Private Schools in Thailand" is discussed a problems, matter, aim, importance, methods and limits of the research-work.This thesis, which deals with the place, operation, conditions and qualification of religious education within the Thai education system, is consists of an introduction and two chapters in which the research is detailed. In the first chapter, Thailand's country history, the adoption and spread of Islam in Thailand, the background of the history of education in Thailand and Thailand Islamic Education‟s History, Freedom of people to live a religious life in Thailand and religious institutions information is provided. In the second chapter, the curricula of the education system in Thailand are intensified and some of the issues related to the curricula used by the institutions in the Islamic religious education system are explained. Subsequently, the development and problems of Islamic education curricula applied in Private and State Schools within the scope of formal and non-formal education institutions in Thailand‟s education system are discussed in a broad way.

Description

Keywords

Tayland, Thailand, Din eğitim sistemi, Devlet okulları, Özel okullar, Örgün eğitim, Yaygın eğitim, Din eğitim müfredatı, Religious education system, State schools, Private schools, Formal education, Non-formal education, Religious education curriculum

Citation

Sornsawan, K. (2019). Tayland’da İslam din eğitimi devlet ve özel okullarının gelişme ve problemleri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.