2020 Cilt 1 Sayı 1

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 5 of 5
  • ItemOpen Access
    Psikobiyotik etki mekanizmaları ve bağırsak mikrobiyotası
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2020-06-27) Özyürek, Merve Begüm; Özcan, Tülay; Bursa Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Gıda Mühendisliği Bölümü.; 0000-0001-6889-9938; 0000-0002-0223-3807
    Günümüzde zihinsel rahatsızlıkların tedavisinde fayda sağlayabileceği düşünülen psikobiyotikler ile probiyotik ve prebiyotikleri içeren gıda takviyelerine olan ilgi giderek artmaktadır. Kaygı ve davranış bozuklukları veya stres gibi durumlarda kullanılan antipsikotik ilaçlara alternatif çözümler sağlayabilme potansiyeline sahip olan psikobiyotikler hakkındaki çalışmalar, umut vadetmektedir. Gastrointestinal sistemde gerçekleşen fermantasyon sonucunda oluşan metabolitler, mikrobiyota-bağırsak-beyin ekseni aracılığı ile fiziksel ve zihinsel fayda sağlamakta, psikiyatrik rahatsızlıkların tedavisinde farklı yaklaşımlara olanak tanımaktadır. Bu çalışmada, psikolojik sağlık üzerine yararlı etkileri bulunan psikobiyotikler hakkında yapılan araştırmaların derlenerek sunulması ve bağırsak mikrobiyotası ile beyin arasındaki etkileşim mekanizmalarının anlaşılmasının sağlanılması amaçlanmaktadır.
  • ItemOpen Access
    Elektrikli araçların konvansiyonel araçlara göre gövde, şasi ve iç trim açısından tasarım farklılıkları
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2020-06-27) Işılak, Cemil
    Otomobiller insanoğlunun yaşamını kolaylaştıran en önemli icatlardan biridir. Otomobiller yüzyılı aşkın bir süredir yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Her ne kadar otomobiller yaşamımızı kolaylaştırsa da fosil yakıtla çalışan otomobiller çalıştığı esnada CO2 gazını açığa çıkardığı için hava kirliliğinde ve ozon tabakasının delinmesinde önemli bir rol oynar. Bu sebeplerden dolayı artık fosil yakıtla çalışan otomobillerin yerini tam elektrikli ya da hibrit otomobiller almaya başlamıştır. Elektrikli araçların otomobili hareket ettirici parçaları konvansiyonel araçlarınkine göre farklı olduğundan dolayı araçların belirli kısımlarında tasarım farklılıklarına yol açmıştır. Bu çalışmada elektrikli araçların konvansiyonel araçlara göre şasi, gövde ve iç trim açısından tasarım farklıkları ele alınmıştır.
  • ItemOpen Access
    Torsional rigidity optimization on tailgate and lift gate of the vehicles
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2020-06-27) Öz, Halil; Bağrıyanık, Ali Ozan; Ünal, Celal Utku; Öztürk, Özgür
    The upward tailgate of the vehicles is connected to the vehicle body with hinges and opened with the help of two dampers placed on the fifth doors. Pulling is applied in the corner areas of the tailgate to close the tailgate. During this process, the tailgate tries to stretch from one side. This stretch amount is should meet the torsional stiffness targets set by automotive companies. Torsional stiffness target values are important because proportional to the life of the door. The most impact on torsional rigidity is the door inner sheet thickness and hinge bracket designs. The designs made according to the gap between outer and inner sheet panel, and according to their sections they can be grouped in three different ways; L Design, Z Design and Bridge Type Design. There are torsional stiffness targets within the norms of the companies. These target values may vary even if the vehicle is commercial and passenger. Therefore, Z design can be used on hinge brackets of some vehicles while L design of five doors of some vehicles is used. In this paper, how to design the hinge bracket, which is the most important part of the fifth doors opening condition and the effects of design changes on torsional stiffness values will be examined comparatively.
  • ItemOpen Access
    Dış geri görüş ayna sistemlerinde bilgi tabanlı mühendislik yaklaşımıyla sanal görüş alanlarının belirlenmesi
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2020-06-16) Gürkan, Levent; Utanır, İbrahim
    Otomotiv endüstrisinde, dış geri görüş ayna sistemleri, aracın pek çok elemanında olduğu gibi homologasyon kurallarına tabiidir. Bu kurallar Avrupa’ da ECE R46-04 ve Amerika’ da FMVSS 111 kodları ile isimlendirilmiştir. Her iki düzenleme de kendi içerisinde farklı kurallardan oluşmaktadır. Bu nedenle, ayna camı üzerindeki müşteri gözüyle görünen alan, önemli bir güvenlik konusudur. Ayna cam yüzeyi, belirlenen kurallar çevresinde araç arkasında görünebilen minimum alana sahip olmalıdır. Ayna bileşenlerinin üretilip, tip onaylarının alınarak araçlarda kullanılabilmeleri için kendilerinin sağlaması gereken şartların dışında, araç üzerinde iken sağlamaları gereken iki aşamalı regülasyon testlerini de geçmeleri beklenmektedir. Çalışmada, dış geri dönüş aynasının tasarım beklentileri ve yasal kısıtları, araç geliştirme sürecinin başlangıç aşamasında karşılamak amacıyla bilgi tabanlı mühendislik yaklaşımı kullanılarak bir sistem geliştirilmiştir. Geliştirilen sistemde, aynaya ait geometriler parametrik olarak tasarlanmıştır. Geliştirilen sistem her yeni ürün projesinde kullanmak için kendini otomatik güncelleyen bir yapıda geliştirilmiştir. Bununla birlikte, ayna camı pozisyonu, cam yüzey alanının bulunması, cam dönme ekseni ve müşteri gözünden yansıyan görüş alanının bulunmasına yardımcı olmaktadır.
  • ItemOpen Access
    Vakum torbalamada basınç değişkeninin karbon elyaf matrisli epoksi yapılarda estetik ve mekanik özelliklere etkisi
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2020-06-16) Dinkci, Haluk
    Literatürde, vakum torbalama yönteminde basınç değerinin etkileri konusunda yeterince çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmada epoksi matrisli kompozit parça üretiminde kullanılan vakum torbalama yöntemindeki vakum basınç değişkeninin kozmetik ve mekanik etkileri incelenmiştir. Çalışmada vakum torbalama sistemi, kullanılan malzemeler ve uygulanan yöntem açıklanmaktadır. Yöntemde deney düzeneği, reçine ve kumaş sabit olarak tutulmuştur. Basınç değişkeninin üretilen kompozit parçanın üzerindeki kozmetik ve mekanik etkileri çeşitli fiziksel testlerle analiz edilmiştir.