Sera koşullarında a-sınıfı buharlaşma kabı ve küçük buharlaşma kaplarından buharlaşan su miktarı arasındaki ilişkiler

Loading...
Thumbnail Image

Date

2004

Authors

Cemek, Bilal
Kara, Tekin
Apan, Mehmet
Taşan, Mehmet

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu araştırmada, A-sınıfı buharlaşma kabı ve çapları 12 cm, yüksekliği 9 cm olan 1000 ml’lik plastik kaplar ile 100 ml, 200 ml ve 500 ml hacimli cam kaplar kullanılmıştır. Plastik buharlaşma kapları toprak yüzeyine, yüzeyden 50, 100 ve 200 cm yüksekliğe, cam kaplar ise Toprak yüzeyine yerleştirilerek buharlaşma miktarları günlük ölçülmüştür. Farklı yüksekliklere yerleştirilen plastik buharlaşma kapları ile A-sınıfı buharlaşma kabı aralarında doğrusal bir ilişki bulunmuş ve en yüksek ilişki toprak yüzeyine yerleştirilenlerde (0 cm) elde edilmiştir. Farklı hacimli cam kaplarla Asınıfı buharlaşma kabı arasındaki en yüksek ilişki 100 ml’lik kapta ortaya çıkmıştır. A-sınıfı buharlaşma kabı ile sera içi sıcaklık ve bağıl nem ilişkileri incelenmiştir. Sera içi sıcaklık ve bağıl nem değerlerinden faydalanarak buharlaşma miktarını veren belirleme katsayısı (r2 ) 0.97 olan eşitlik çoklu regresyon analizleri kullanılarak elde edilmiştir. Serada üretim yapanların sıcaklık, bağıl nem değerleri ölçümleri ya da küçük buharlaşma kaplarından doğrudan ölçümlerle evapotranspirasyon miktarını belirleyebilecekleri saptanmıştır.
In this study, Class A-pan and small scale plastic and glass evaporation pans were used. Plastic pans were located in four different height from soil surface, which were 0, 50, 100 and 200 cm. Whole glass pans were placed at the soil surface. Then daily evaporation values were measured by means of 3 different type evaporation pans. Research results show that there has been strong linear relationship between evaporation values obtained from Class A–pan and plastic pans located in different heights, especially in 100 cm height. It has been also explored that evaporation values obtained from Class A-pan and glass pan with 100 ml volume highly correlate each other. Relationship among evaporation values, internal temperature and relative humidity in greenhouse has been modeled by means of regression anlaysis. Result of comparison among evaporation values obtained from regression equation, Class A-pan and small scale evaporation pans indicate that farmers should use alternavitely internal temperature and relative humidity measurement and small-scale evaporation pans in order to determine evapotranspiration.

Description

Keywords

Sera, Buharlaşma, A-sınıfı buharlaşma kabı, Küçük buharlaşma kabı, Greenhouse, Evaporation, Class a-pan, Small scale evaporation pan

Citation

Cemek, B. vd. (2004). "Sera koşullarında a-sınıfı buharlaşma kabı ve küçük buharlaşma kaplarından buharlaşan su miktarı arasındaki ilişkiler". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 18(2), 13-24.