Damar hastalıklarında trombolitik tedavi

Loading...
Thumbnail Image

Date

1989

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Üniversitesi

Abstract

Çeşitli damar ve by pass greft tıkanmalarında tedavi alternatifi veya yardımcı bir metod olarak, streptokinaz (SK) veya Urokinaz (UK) kullanılarak başarılı bir şekilde trombolitik tedavi uygulanmıştır. Son yıllarda fibrinolitik sistemin daha uygun bir aktivatörü olan rekombinant human-doku tipi plazminojen aktivatörü (rt-PA) bu alana katılmıştır. Bu derleme yazısında, biz bu üç fibrinolitik ajanın etki mekanizmasını ve literatürdeki klinik uygulamalarını ve sonuçlarını sunmaktayız.
Thrombolytic therapy utilizing streptokinase (SK) and Urokinase (UK) has been successfully employed as a therapeutic alternative or adjuvant modality in the treatment of several vascular occlusions and by-pass grafts. Recently, a more desirable activator of the fibrinolytic system, recombinant human tissue-type plasminogen activator (rt-PA) has entered to this field. In this review article, we describe the mechanism of action of these three fibrinolytic agents and the clinical applications and results from the literature.

Description

Keywords

Damar hastalıkları, Trombolitik tedavi, Thrombolytic treatment, Vascular diseases

Citation

Cengiz, M. ve Yurtkuran, M. (1989). ''Damar hastalıklarında trombolitik tedavi''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 16(1), 195-199.