Aplastik anemi tedavisinde oxymetholone'un yeri

Loading...
Thumbnail Image

Date

1988

Authors

Güveli, A. Kadri

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Çalışmamızda, EdinseI Aplastik Anemili 13 hastaya, en az 2 ay süre ile oral yoldan 2,5 mg/ kg/gün dozunda Oxymetholone verildi. Çalışma sonunda 7 hastada (% 54) tam remisyon, 5 hastada (% 38.4) kısmi remisyon sağlanmış, 1 hastada ( % 7.9) ise hiç cevap alınamamıştır. Tam remisyon sağlanan hastalardan 4'ü 7-23 aydır ilaçsız olarak takip edilmekte olup, 3 ünde ise azaltılmış dozlarda oxymetholone tedavisine devam edilmektedir. Tedavi sırasında .5 hastada serum transaminazlarında yükselme, 2 hastada sarılık , 2 hastada amenore ve 1 'er hastada da kas krampları , virilizasyon ve ahne görülmüştür. Bu yan etkiler ilacın geçici olarak kesilmesi veya dozunun azaltılması ile tamamen kaybolmuştur.
In our study , peros 2.5 mg/kg/day Oxymetholone were given lo thirteen patients with acquired aplastic anemia for minimum two months. At the end of the treatment complete remission was achieved in 7 patient (% 54 ), partial remis·sion in .5 patients (% 38.4) and no response in one (% 7.9). In 4 patients with complete remission therapy was ceased for a period of 7-23 months, and in 3 patient treatment was continued in low doses. The side effects observed during therapy were: rise in transaminase levels (5 cases), Jaundice (2 cases), amenorrhea (2 cases), muscle cramps, virilization and acnea (I case). All these side effects were subsided after the reduction or cessation of the therapy.

Description

Bu çalışma, 19-20 Kasım 1981 tarihlerinde İstanbul[Türkiye]'da düzenlenen XVI. Ulusal Hematoloji Kongresi'nde bildiri olarak sunulmuştur.

Keywords

Aplastik anemi, Oxymetholone, Aplastic anemia

Citation

Tunalı, A. vd. (1988). ''Aplastik anemi tedavisinde oxymetholone'un yeri''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 15(2), 235-245.