Bursa bölgesindeki 6-12 yaş grubundaki çocuklarda anemi sıklığının ve beslenme bozukluğu ile anemi arasındaki ilişkinin belirlenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

1989

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bursa Bölgesindeki 6-12 yaş grubundaki çocuklarda anemi sıklığı ve beslenme bozukluğu ile anemi arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla Bursa ilkokullarındaki 1497 kız ve 1671 erkek olmak üzere toplam 3168 öğrencinin ağırlık ve boy ölçümleri yapıldı ve hemoglobin, hematokrit değerleri saptandı. Bu yaş grubunda normalin alt sınırını 11.5 g/dl olduğuna göre Bursa çocuklardaki anemi sıklığı % 16.6 olarak bulundu. Ağırlık ve boy ölçümleri ile beslenme bozukluğu saptanan çocukların hemoglobin ve hematokrit düzeyleri, bütün çocukların ortalama hemoglobin ve hematokrit düzeylerinden istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulundu (p < 0.001).
This study has been done in order to determine the incidence of anemia and relation between anemia and malnutrition in 6-12 years age group of children in Bursa. For this purpose anthropometric measurements such as weight and stature and hematological tests such as hemoglobin and hematocrit have been done in 1497 girls and 1671 boys in various elementary schools. The incidence of anemia in Bursa children has been found to be 16.6 %. Hemoglobin and hematocrit values have been found to be significantly decreased in the children with malnutrition (p < 0.001).

Description

Bu çalışma, 8-12 Ekim 1989 tarihlerinde Bursa[Türkiye]'da düzenlenen XXXIIl. Milli Pediatri Kongresinde bildiri olarak sunulmuştur.

Keywords

Çocuklarda anemi sıklığı, Beslenme bozukluğu, Malnutrition, Frequency of anemia in children

Citation

Günay, Ü. vd. (1989). ''Bursa bölgesindeki 6-12 yaş grubundaki çocuklarda anemi sıklığının ve beslenme bozukluğu ile anemi arasındaki ilişkinin belirlenmesi''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 16(2), 321-329.