Rulmanlı yataklarda hertz basınçlarının hesabı

Loading...
Thumbnail Image

Date

2010

Authors

Gün, Osman

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Rulmanlar standartlaştırılmış makine elemanlarıdır. Temas yüzey boyutu elemanların diğer boyutlarından çok küçük olduğunda yüzey basınçları yerine rulmanların ömrünün azalmasında çok etkili olan Hertz Basınçları meydana gelir ve bu Hertz Basınçları çok fazlaysa rulmanın ömrü azalır ve çok kısa kullanma zamanından sonra değiştirilmesi gerekir. Bu ayrıca makine ve makinenin kullanıldığı prosesi etkiler.Bu tezde rulmanlardaki Hertz Basıncı'nın sabit bilyalı ve silindirik makaralı rulmanlardaki etkilerini ve bilya ve makara büyüklüklerinin değiştirilmesiyle ne gibi sonuçlar verdiği, yuvarlanma elemanlarında ve bileziklerde meydana gelen elastik deformasyonlar Matlab programıyla incelenmiştir.
Bearings are standardizied machine elements. Because of very smaller contact area size which has very big effects on bearing deformation occurs instead of contact pressures and if Hertz Pressures are so much it makes the bearing life decrease and needs to change bearing after short time usage. This also effects the machine and all preses which machine is using in.In this thesis, the effect of Hertz Pressure on ball bearrings and roller bearrings, the results of changing the ball and roller sizes, deformations of rolling elements were researched with Matlab Software.

Description

Keywords

Hertz deformasyonu, Temas basıncı, Sabit bilyalı yatak, Makaralı yatak, Hertz deformation, Contact stress, Ball bearings, Roller bearings

Citation

Gün, O. (2010). Rulmanlı yataklarda hertz basınçlarının hesabı. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.