Yaşlanma esnasında soğan tohumlarında meydana gelen fizyolojik ve biyokimyasal değişimler

Loading...
Thumbnail Image

Date

2011

Authors

Demirkaya, Mustafa

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Ankara Üniversitesi

Abstract

In this study, physiological and biochemical changes at different viability levels were investigated in onion seeds, which lose their viability in a short period of time. For this purpose 95, 80, 60, 40 and 20% viability levels were obtained by controlled deterioration treatments in seeds of onion cvs. Akgun-12, Valencia and TEG-502. Subsequently, mean germination time, electrical conductivity, total lipid, total protein, soluble protein, malondialdehyde (MDA) and catalase activity measurements were conducted at these viability levels. Regarding the seeds of cv. Contes, same measurements were conducted at 80, 60, 40 and 20% viability levels since the initial seed viability was 80%. Depending on seed ageing, as mean germination time, electrical conductivity and MDA content increased, total lipid, total protein, soluble protein contents and catalase activity decreased. Moreover, the increase in mean germination time, MDA content and electrical conductivity and also decrease in catalase activity were more evident when seed viability of each onion cultivar decreased 60% or below this level, which was determined as a threshold.
Bu çalışmada canlılığını kısa sürede kaybeden soğan tohumlarında, farklı canlılık seviyelerinde ortaya çıkan bazı fizyolojik ve biyokimyasal değişimler incelenmiştir. Bu amaçla Akgün-12, Valencia ve TEG-502 çeşidi soğan tohumlarında %95, 80, 60, 40 ve 20 canlılık seviyeleri kontrollü bozulma uygulamaları ile elde edilmiştir. Daha sonra bu canlılık seviyelerinde ortalama çimlenme süresi, elektriksel iletkenlik, toplam yağ, toplam protein, çözülebilir protein, malondialdehit (MDA) ve katalaz aktivitesi ölçümleri yapılmıştır. Contes çeşidinde başlangıç canlılığı %80 olması nedeniyle, aynı ölçümler %80, 60, 40 ve 20 canlılık seviyelerinde yapılmıştır. Yaşlanmayla birlikte, ortalama çimlenme süresi, elektriksel iletkenlik ve MDA içeriği artarken, toplam yağ, toplam protein, çözülebilir protein içeriği ve katalaz aktivitesinin azaldığı tespit edilmiştir. Ayrıca, ortalama çimlenme süresi, MDA içeriği ve elektriksel iletkenliğin artması ve katalaz aktivitesinin azalması, tohum canlılığının bir eşik değer olarak belirlenen %60 seviyesine ya da bunun altına düştüğünde daha belirgin olmuştur.

Description

Keywords

Agriculture, Allium cepa L., Seed, Controlled deterioration, Viability, Vigour, Lipid-peroxidation, Sunflower seeds, Lipoxygenase, Storage, Allium cepa L., Tohum, Canlılık, Güç

Citation

Demirkaya, M. ve Sivritepe, H. O.(2011). "Yaşlanma esnasında soğan tohumlarında meydana gelen fizyolojik ve biyokimyasal değişimler". Journal of Agricultural Sciences-Tarım Bilimleri Dergisi, 17(2), 105-112.