Farklı Stethorus gilvifrons (Muls.) (Coleoptera: Coccinellidae) popülasyonlarının bazı insektisit ve akarisitlere duyarlılıkları ve enzimatik özelliklerinin saptanması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2012

Authors

Hephızlı, Pınar

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Türk Entomoloji Derneği

Abstract

Bu çalışmada Stethorus gilvifrons (Muls.) (Col.:Coccinellidae)un bir hassas (SSS) ve bir de daha az duyarlı (RSS) popülasyonunda bazı insektisitlere ve akarisitlere duyarlılıklarının saptanması yanında, bu popülasyonların duyarlılıklarıyla ilişkili karboksilesteraz (CarE), sitokrom P450 monooksigenaz (P450) and glutatyon S-transferaz (GST) aktiviteleri değerlendirilmiştir. Ayrıca, herbir ilacın bir sublethal ayırıcı dozu (~LD20) ile sinerjist maddeler olan S,S,S-tributilfosforotrithioate (DEF), piperonil butoksit (PBO) ve dietil maleyat (DEM) ile karıştırılarak, muhtemel fizyolojik tolerans mekanizmaları test edilmiştir. Bu popülasyonlarda paraoxon ve pirimicarb inhibitörleri kullanılarak, asetilkolinesteraz (AchE)ın duyarsızlığı saptanmıştır. SSS popülasyonunun LC50 değerleri ile karşılaştırıldığında, RSS popülasyonu abamectin, bifenazate, chlorpyrifos, cyhexatin, hexythiazox ve λ-cyhalothrine sırasıyla 2.1, 11.2, 6.7, 1.7, 1.6 ve 2.3-kat daha az duyarlı bulunmuştur. Sonuçta, S. gilvifronsun dirençli bahçe popülasyonu 4 ilaca orta düzeyde bir duyarlılık kaybı göstermiştir. Substrat ortamı olarak α-naftil asetat ve β- naftil asetat kullanıldığında, CarE aktivitesi RSSde SSSye oranla sırasıyla 1.5 ve 4.3 kat fazla olmuştur. Ayrıca, 1-chloro-2,4- dinitrobenzene ve 2,4- dinitro-1-iodobenzene substarları kullanıldığında GSTlerin aktivitesi RSS popülasyonunda önemli olarak sırasıyla 4.3 ve 1.4 kat daha fazla bulunmuştur. İnhibasyon kinetiklerine göre, 1mM primicarb kullanıldığında RSSnin AchEi SSSye göre 2.5 kat daha duyarsız olmuştur. Sonuç olarak, popülasyonların pestisitlere karşı duyarlılık farkları artan CarE, GST ve P-450 enzim aktivitelerini içeren çoklu fizyolojik mekanizmalarından kaynaklanmıştır.
The susceptibilities to insecticides and acaricides, as well as carboxylesterase (CarE), cytochrome P450 monooxygenase (P450) and glutathione S-transferases (GSTs) activities were evaluated in a susceptible (SSS) and an unsusceptible strain (RSS) of Stethorus gilvifrons (Muls.) (Col.: Coccinellidae). Synergism studies using S, S, S-tributylphosphorotrithioate (DEF), piperonyl butoxide (PBO) and diethyl maleate (DEM) in combination with at a discrimination dose (similar to LD20) of selected pesticides were also conducted to test for possible physiological mechanisms. In addition, the insensitivity of acetylcholinesterase (AchE) to the inhibitors, paraoxon and pirimicarb, is also determined. Compared with SSS, tolerance ratios of RSS, as indicated by LC50 values, was calculated 2.1, 11.2, 6.7, 1.7, 1.6 and 2.3-fold, respectively, for abamectin, bifenazate, chlorpyrifos, cyhexatin, hexythiazox and lambda-cyhalothrin. Thus, the field collected resistant S. gilvifrons population were tolerant at medium level to four compounds. CarE activity was significantly higher in RSS than in SSS, 1.5-fold for alpha-naphthyl acetate and 4.3-fold for beta- naphthyl acetate. Also significant enhanced GSTs activity were determined in RSS using two substrates, 1-chloro-2,4-dinitrobenzene (4.3-fold) and 2,4-dinitro-1-iodobenzene (1.4-fold), compared with SSS. Inhibition kinetics revealed that AchE from RSS was 2.5-fold more insensitive to inhibition by 1mM primicarb than AchE from SSS. The disparity in susceptibility to these pesticides in the predator populations were due to the responsibility of multiple physiological mechanisms, including elevated CarE, GSTs and P-450 enzymes activities.

Description

Bu çalışma 2-5 Ekim 2011 tarihinde Amsterdam’da düzenlenen VI. Uluslararası Moleküler Böcek Bilimi Sempozyumu’nda poster olarak sunulmuş ve özet olarak basılmıştır.

Keywords

Entomology, Spider mite predator, Bioassays, Resistance mechanisms, Synergists, Biochemical tests, 2-spotted spider-mite, Tetranychus-urticae acari, Female populations, Punctum coleoptera, Natural enemies, Predatory mite, Koch acari, Resistance, Toxicity, Organophosphates, Coccinellidae, Coleoptera, Stethorus, Tetranychidae, Kırmızıörümcek avcısı, Biyoassayler, Dayanıklık mekanizmaları, Sinerjistler, Biyokimyasal testler

Citation

Hephızlı, P. ve Kumral, N. A. (2012). "Farklı Stethorus gilvifrons (Muls.) (Coleoptera: Coccinellidae) popülasyonlarının bazı insektisit ve akarisitlere duyarlılıkları ve enzimatik özelliklerinin saptanması". Türkiye Entomoloji Dergisi-Turkish Journal of Entomology, 36(4), 571-584.