Seyl-i huruşan karşısında devlet-i aliye XIX. yüzyıl Bursasında nüfus ve ekonomi: Kliometrik bir analiz

Loading...
Thumbnail Image

Date

2012-02-22

Authors

Gürsakal, Gürsu Galip

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Çalışmanın ilk iki bölümünde Avrupada başlayan “Sanayi Devrimi”nin tarihi ve bu kavram etrafındaki tartışmalara değinilmiştir. Üçüncü bölümde Batı-Osmanlı ekonomik ilişkisi ele alınmış ve bağımlılık teorisinin ampirik bir sınaması yapılmaya çalışılmıştır. Bu ampirik sınama egzersizinde yöntem olarak Granger nedensellik testi kullanılmıştır. Son iki bölümde ise XIX. yüzyıl Bursasındaki nüfus ve ekonomi hareketleri incelenmiştir.
In the first two chapter of the study, the history of the European “Industrial Revolution” and various discussions entailing it are dwelled upon. Third chapter involves Western- Ottoman economic relationship with an ampiric test of “Dependency Theory”. In this exercise, the method of Granger causality test has been adopted. In the last two chapters population and economics in the XIX. Century Bursa has been investigated.

Description

Keywords

Bursa, Osmanlı, XIX. Yüzyıl, Nüfus, Ottoman, XIX. Century, Population

Citation

Gürsakal, G. G. (2012). Seyl-i huruşan karşısında devlet-i aliye XIX. yüzyıl Bursasında nüfus ve ekonomi: Kliometrik bir analiz. Yayınlanmamış doktora tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.