In vivo evaluation of electrospun poly (vinyl alcohol)/sodium alginate nanofibrous mat as wound dressing

Loading...
Thumbnail Image

Date

2010

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Ege Üniversitesi

Abstract

In this study, potential of the alginate based electrospun nanofibrous mats as wound dressings was investigated macroscopically in vivo experiments. 2/1 (v/v) %9 PVA / %1 NaAlg nanofibrous mats were produced by electrospinning method. In order to improve water resistance of the electrospun mats, the cross-linking was performed. SEM analyses, thickness and air permeability tests were applied for the nanofibrous mats produced as wound dressing and Suprasorb-A commercial alginate wound dressing. In vivo experiments, the healing performances of the wounds dressed by using cotton gauze, Bactigras, Suprasorb-A and the electrospun PVA/NaAlg nanofibrous mat were macroscopically evaluated and compared. The wound healing potential of the electrospun mat was better than that of cotton gauze including a drug and looked like antibacterial Bactigras. The results indicated that the electrospun PVA/NaAlg nanofibrous mat as wound dressing provided a good means for wound healing.
Bu çalışmada, elektro çekim yöntemi ile elde edilen alginat nanolifli yüzeylerin yara örtüsü olarak kullanım potansiyeli, gerçekleştirilen in vivo çalışmalarla makroskobik olarak değerlendirilmiştir. 2/1 hacimsel karışım oranında %9 PVA / %1 NaAlg çözeltisinden elektro çekim yöntemi ile nanolifli yüzeyler üretilmiştir. Bu yüzeylerin suya dayanımını geliştirmek için, çapraz bağlama işlemi uygulanmıştır. Yara örtüsü olarak üretilen nanolifli yüzeylere ve ticari alginatlı yara örtüsü olan Suprasorb-A’ya SEM analizleri, kalınlık ve hava geçirgenliği testleri uygulanmıştır. In vivo çalışmalarda, gazlı bez, Bactigras, Suprasorb-A ve elektro çekim ile üretilen PVA/NaAlg nanolifli yüzey ile kapatılmış yaraların yara iyileştirme performansları makroskobik olarak değerlendirilmiş ve kıyaslanmıştır. Elektro çekim yöntemi ile üretilmiş yüzeyin yara iyileştirme potansiyeli; ilaç emdirilmiş gazlı bezden daha iyi, antibakteriyel bir örtü olan Bactigras ile benzer olmuştur. Sonuçlar, PVA/NaAlg nanolifli yüzeylerin yara örtüsü olarak kullanılabilir olduğu öngörüsünü doğrulamıştır.

Description

Keywords

Electrospinning, Nanofiber, Alginate, Wound dressing, In vivo, Sodium alginate, Poly(ethylene oxide), Membrane, Fibers, Fabrics, Materials science, Elektro çekim, Nanolif, Alginat, Yara örtüsü

Citation

Üstündağ, G. C. vd. (2010). "In vivo evaluation of electrospun poly (vinyl alcohol)/sodium alginate nanofibrous mat as wound dressing". Tekstil ve Konfeksiyon, 20(4), 290-298.