İleri evre küçük hücre dışı akciğer kanserlerinde (Evre lll-IV) tedavi sonuçları ve prognostik faktörlerin incelenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

1998

Authors

Erkal, Handan
Kızılkaya, Orhan
İncekara, Oktay
Özkan, Lütfü

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

1989-1991 yılları arasında "Küçük Hücre Dışı Akciğer Kanseri (KHDAK) tanısı ile Şişli Etfal Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Kliniğine baş vuran ve tedavi edilen 247 olgu prognostik faktörlerin ortaya konulabilmesi amacıyla retrospektif olarak incelendi. Erkek kadın oranı 24/1 ve ortalama yaş 54 idi (sınırlar 32-78). Tanıda balgam sitolojisi bronkoskopi yada ince iğne aspirasyon biyopsisi kullanılmıştı. Olguların 185 'inde (%75) histoloji skuamöz hücreli karsinom iken diğerlerinde (%25) adekarsiom idi. Olguların performans durumları "'Eastern Cooperative Oncology Group" (ECOG) skorlama kriterlerine göre değerlendirildi . Olguların 97 'sinde (%39) başvuru esnasındaki değerlendirmede uzak metastazı saptandı ve bu olgular prognostik faktörlerin saptanması amacıyla yapılan değerlendirmenin dışında tutuldu. Radyoterapi konvansiyonel olarak 1.8-2 Gy 'lik fonksiyonel haftada 5 gün uygulandı. Primer tümör bölgesi ve mediasten tedavi edildikten sonra (45 Gy primer tümör bölgesine 15-20 Gy boost uygulanacak toplam tumor dou olarak 60-65 Gy e ulaşıldı Sistemik kemoterapi amacıyla en sık kullanılan ajanlar sisplatin, etoposide ifosfamide idi. Yaş ve histoloji istatistiksel anlamlı prognocu etkilenmemiştir. Olası prognostik faktörler performans durumu yaş ve uygulanan tedavi modalitesi incelendiğinde performans durumu ve tedavi modalitesinin istatistiksel olarak anlamlı biçimde prognozu etkilediği ortaya çıkmıştır (p< 0.05).
Two-hundred and forty-seven patients with non-small cell lung cancer, who were admitted to Şişli Children's Hospital between 1989 and 1991, were analyzed retrospevely to define prognostic factors. Male/female ratio was 24/1 and median age was 54 with the range of 32-78. Diagnosis was made by sputum cytology, broncoscopy and aspiration biopsy. Histology was squamous cell cerclnoma in 185 (75%) and adenocarcinamo in the rest (25%).

Description

Keywords

Küçük hücre dışı akciğer kanseri, Radyotcrapi, Kemoterapi, Kemoradyotcrapi, Prognostik faktör, Non-small cell lung carcinoma, Radiotherapy, Chemoradiotherapy, Prognostic factor

Citation

Özkan, L. vd. (1998). ''İleri evre küçük hücre dışı akciğer kanserlerinde (Evre lll-IV) tedavi sonuçları ve prognostik faktörlerin incelenmesi''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 25(1-2-3), 31-34.