Necmeddin Kübra ve Anadolu'da Kübrevilik

Loading...
Thumbnail Image

Date

2012-09-05

Authors

Yaylımov, Guvanch

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu tezde Orta Asya kökenli üç büyük tarîkatdan biri olan Kübrevîyyenin kurucusu Necmeddîn Kübrâ hakkında ve kendisinden sonra Anadolu'da tarîkatını devam ettiren Kübrevî şeyhlerini tespit etmeye ve onların etkileri hakkında bilgi vermeye çalışılmıştır. Tez bir giriş, üç bölüm ve sonuştan oluşmaktadır. Giriş bölümünde tezin amacı belirtilip sık kullanılan temel kaynaklar hakkında kısa bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde Necmeddîn Kübrâ'nın hayatı, mürşidleri, müridleri ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde Necmeddîn Kübrâ'nın müridi olan Necmeddîn Dâye'nin hayatı, mürşidleri, eserleri ve onun etkisi ve Kübrevî tarîkatının Anadolu'ya girişi hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde ise Necmeddîn Dâye'den sonra Anadolu'da etkili olan Kübrevî şeyhleri tespit edilip Kübrevî şeyhlerinden olan Emîr Sultan'ın hayatı, mensup olduğu tarîkatı, etkisi ve Emîr Sultan dergâhında postnişîn olan on dört şeyh ve Kübrevî tarîkatının etkili olduğu dönemler ve yerler hakkında bilgi verilmiştir.
This thesis, originated in Cevtral Asia, one of the three major cult which founder was Najmuddin Kubra, after him in Anatolia Kubravija sheyks continuing Kubrevi cult and try to identify and provide information about theri effects of this research. An introduction of this tesis consist three chapters and a conclussion. The purpose tesis in the introduction was brief information about the basic sources which they often use for specification. In first chapter informed about Najmuddin Kubra?s life murshid, murid and his works in the second part informed about Najmuddin Daje life his followers, his works, his influence and input for Kubravija Anatolia. Third section is about time after Najmuddinn Daje, in Anatolia effective Kubravija sheyks identification. Kubravija sheyks Emir Sultan was a member cult inpact and inform about effective periods and places of Kubravija cult to fourteen dervish.

Description

Keywords

Necmuddin Daye, Tarikatlar, Orta Asya, Religious orders, Central Asia

Citation

Yaylımov, G. (2012). Necmeddin Kübra ve Anadolu'da Kübrevilik. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.