Gıda sanayinde Sigma-6 kalite yönetim sistemi uygulamalarının araştırılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2012

Authors

Kula, Işıl

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Altı Sigma istatiksel araç ve teknikleri kullanarak işletme süreçlerinde israfı azaltmayı hedefleyen, sürekli iyileştirme yaklaşımına dayalı bir işletme stratejisi olarak değerlendirilir.Bu çalışmada öncelikle Altı Sigma yaklaşımı, Altı Sigma'nın yararları ve prensiplerine değinildikten sonra mükemmelliğe giden yolda başvurulan yaklaşımlardan Altı Sigma TÖAİK(DMAIC) modeli ve modelin aşamaları detaylı olarak irdelenmiştir. Çalışmaların temel amacı, Altı Sigma yaklaşımının sanayide ve iş dünyasındaki kullanımını ve etkinliğini ortaya koymaktır. Bu çalışma ayrıca Altı Sigma'nın önemini vurgulamayı ve Altı Sigma'yı uygulamayı düşünen firmalara da yol göstermek için metodolojinin yararlarını göstermeyi hedeflemektedir. Bu araştırma ile Altı Sigma'nın gıda sanayinde uygulanabilme olasılığı araştırılmıştır.Bu araştırma sonucunda; bölgemizde ve bölgemize yakın iş yerlerinin çoğunda Altı Sigma uygulamasından kaçınıldığı gözlenmiştir. Uygulayan firmalarda ise meydana gelen hataların büyük ölçüde azaldığı ve iyileştirmenin firmalara olumlu sonuçlar sağladığı sonucuna varılmıştır.
Six Sigma is considered as a business strategy that depends on the continuous improvement approach that aims to decrease the scrap in business processes by using statistical tools and techniques.In this paper, firstly Six Sigma approach, the principles and benefits of Six Sigma were explained. Finally, Six Sigma DMAIC model used at way g oto excellent and the stages of the model were examined in detail. The goal of this article is to present the efficiency and usage of Six Sigma approach in industrial area and business world.Also this study emphasizes the importance of the Six Sigma methodology and states the benefits of the methodology so as to guide the companies considering applying Six Sigma. This research investigated the possibility of application of Six Sigma in the food industry.As a result of this research in our region and our region, near places of work were avoided most of the application of Six Sigma. Companies greatly reduce the errors in implementing and improving the companies concluded that favorable outcomes.

Description

Keywords

Altı sigma, Toplam kalite yönetimi, Sigma seviyesi, TÖAİK, Süreç iyileştirme, Gıda sanayi, Six Sigma, Total quality management, Sigma level, DMAIC, Process improvement, Food industry

Citation

Kula, I. (2012). Gıda sanayinde Sigma-6 kalite yönetim sistemi uygulamalarının araştırılması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.