Ewing sarkomu (genel bakış)

Loading...
Thumbnail Image

Date

1993-06-16

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Ewing sarkomu çocukluk çağı tümörleri içinde % 1-3 arasında yer tutan ve çocuklardaki kemik tümörleri arasında ise osteosarkoma ların ardından ikinci sırada yer alan bir tümör grubudur. En sık, yaşamın ikinci on yılında karşımıza çıkar. Primer tümör bölgesi en çok ekstremitelerin uzun kemiklerinde saptanır, ancak Ewing sarkomu vücuttaki her kemiği tutabilir. Primer tümör bölgesinin hastalığın prognozu üzerine önemli etkisi vardır. Pelvik, humeral ve femoral bölgede ortaya çıkan tümörler en kötü prognozu gösterirler. Ewing sarkom; kemikte ağrı ve şişme gibi yerel bulgularla ortaya çıkar. Serum LDH düzeyi, ilk tanı sırasında metastatik hastalık bulunup bulunmaması, primer hastalık bölgesi, yumuşak doku yayılımının olup olmaması, cerrahi tedavinin yeterliliği ve ilk tümör kitlesi en önemli prognostik faktörler olarak bulunmuştur.
Ewing's Sarcoma constitutes 1-3 % of all pediatric tumors and is second to osteosarcomas in pediatric bone tumors. It is most commonly seen in tlıe second decade of life. Primary tumor is generalIy located in long bones of extremities. Bone pain and edema are the initial symptoms in most cases. The most important prognostic factors are serum LDH level, presence or absence of metastatic disease, primary tumor location, presence or absence of soft tissue involvement, adequacy of surgery, tumor volume.

Description

Keywords

Ewing sarkoma, Kemik tümörleri, Radyoterapi, Cerrahi, Kemoterapi, Ewing sarcoma, Bone tumors, Radiotherapy, Surgery, Chemotberapy

Citation

Engin, K. (1993). ''Ewing sarkomu (genel bakış)''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 20(1), 103-107.