Kocaeli ilinde fındık üretimi yapan çiftçiler ile fındıkta kullanılan pestisitler hakkında bilinç düzeyinin araştırılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2021-09-13

Authors

Uzun, Tolunay

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Ticari değere sahip Betulaceae familyasında yer alan çok yıllık, çalı formunda, sert kabuklu bir meyve türü olan fındık, üretiminin dünyada yaklaşık %70’ini Türkiye sağlamaktadır. Türkiye’de 7284 ha arazide fındık yetiştiriciliği yapılmaktadır. Fındık yetiştiriciliğinin illere göre dağılımı; Ordu, Giresun, Samsun, Sakarya, Trabzon ve Düzce’dir. Fındık üretiminde Kocaeli İli de önemli bir yere sahiptir. Ortalama 79.801 dönüm arazide fındık yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bu arazilerden 15 196 ton fındık elde edilmektedir. TÜİK verilerine göre Kocaeli’nde verim 102 kg/da olarak tespit edilmiştir. Bu da fındık yetiştiriciliği yapılan alanda verim ortalamasının dünya ortalamasına göre çok düşük olduğunu göstermektedir. Bu çalışmada; Kocaeli’nde fındık üretimi yapan çiftçiler ile fındıkta kullanılan pestisitler hakkında bilinç düzeylerinin araştırılması amaçlanmaktadır. Fındıkta hastalık ve zararlılar ile mücadelede pestisit kullanımında çiftçilerimizin bilgisi, hangi pestisitlerin daha yoğun kullanıldığı ve verimin düşük olmasına neden olabilecek etmenler araştırılmıştır. Anket uygulanacak üretici sayısı ‘Oran Ortalamalarına Dayalı Basit Tesadüfi Örnekleme’ metoduyla 100 üreticisi ile yapılmıştır. Üreticilerin kaç yıllık çiftçilik yaptığına baktığımızda %12’si 5-10 yıllık, %27 si 10-20 yıllık, %61’i ise 20 yılın üstünde çiftçilerdir. Üreticilerin arazi varlıklarının %29’u 0-5 da arazi, %50’si 5-20 da arası ve %21’i 20-50 da arasında fındık bahçeleri olduğunu belirtmiştir. Çalışmada fındıkta hastalık ve zararlı ile mücadelede kimyasal mücadele diğer mücadele yöntemlerinden daha fazla kullanıldığı, kimyasal mücadelede herbisit kullanımı ilk sırada gelmektedir, bunu insektisit takip etmektedir. Üreticilerin zirai ilaç dozlarını ayarlamada %49’u ilaç ambalajlarını okuyarak, %51 ilaç bayilerinin tavsiyelerine uyduklarını belirtmiştir.
Hazelnut, which is a perennial, bush-shaped, hard-shelled fruit in the Betulaceae family with commercial value, and Turkey provides approximately 70% of its production in the world. Hazelnut cultivation is carried out on 7284 ha land in Turkey. Distribution of hazelnut cultivation by provinces; Ordu, Giresun, Samsun, Sakarya, Trabzon and Düzce. Kocaeli province also has an important place in hazelnut production. Hazelnut cultivation is carried out on an average of 79 801 decares of land. 15 196 tons of hazelnuts are obtained from these lands. According to TUIK data, the yield in Kocaeli was determined as 102 kg/da. This shows that the average yield in the area where hazelnut is grown is very low compared to the world average. In this study; It is aimed to investigate the awareness levels of the farmers producing hazelnuts in Kocaeli and the pesticides used in hazelnut. The knowledge of our farmers in the use of pesticides in the fight against diseases and pests in hazelnut, which pesticides are used more intensively and the factors that may cause low yield were investigated. The number of producers to be surveyed was made with 100 producers using the 'Simple Random Sampling Based on Ratio Averages' method. When we look at how many years the producers have been farming, 12% are 5- 10 years old, 27% are 10-20 years old, and 61% are farmers over 20 years. It was stated that 29% of the land assets of the producers were 0-5 da land, 50% were between 5-20 da and 21% were hazelnut orchards between 20-50 da. In the study, in the fight against diseases and pests in hazelnut, chemical control is used more than other control methods, the use of herbicides in chemical control comes first, followed by insecticides. 49% of the manufacturers stated that they read the drug packages and 51% followed the recommendations of the drug dealers in adjusting their pesticide doses.

Description

Keywords

Kocaeli, Fındık, Pestisit, Bilinç düzeyi, Hazelnut, Pesticide, Level of consciousness

Citation

Uzun, T. (2021). Kocaeli ilinde fındık üretimi yapan çiftçiler ile fındıkta kullanılan pestisitler hakkında bilinç düzeyinin araştırılması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.