1976 Cilt 3 Sayı 1-2

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 15 of 15
  • ItemOpen Access
    Kalp kapağı değişiminden (valve replacement) sonra görülen erken ve geç komplikasyonlar ile mortalite oranları
    (Bursa Üniversitesi, 1976) Özenci, Metin; Cordan, Jale; Lülenci, Cemal
    Mitral'e uygulanmış yapay kapaklarda erken ve geç mortalite oranları genellikle %7-9 ile %21,3 arasındadır. Biolojik greflerde ise bu oranlar %14,6- 13,6' dır. Aortadaki oranlar yapay kapaklar için genellikle %3-5 (Sovyetler Birliğinde %12,7) ve operasyondan 5 yıl sonra her yıl için %5 civarındadır. Aortaya uygulanmış biyolojik greflerde ise erken ve geç mortalite oranları, %4 - %4 tür. Kapak değişimi (Replacement ) sonrası önemli komplikasyonlar ise: Şiddetli kalıcı veya tekrarlaycı kalp yetmezliği, tromboembolizm, hernaliz ve mekanik fonksiyon bozuklukları ile özellikle biyolojik greflerin dejenrasyon ve infeksiyonlarıdır.
  • ItemOpen Access
    Spontan safra fistülleri
    (Bursa Üniversitesi, 1976) Kızıl, Ayhan; Kutlay, Burçin; Doğruyol, Hasan; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Cerrahi Anabilim Dalı.
    Akut kolesistitin seyri esnasında spontan kolesistenterik fistüllere sık rastlanılmaktadır. Bu fistüller gastroentestinal yolun çeşitli yerlerinde olduğu gibi, seyrekte olsa pelvis, renalise, vaginaya, perikardiuma, portal vena ve hepatik artere de açılabilirler. Biz bu yazımızda, external spontan bir fistul vak’asını, seyrek görülmesi ve atipik bir yerleşim göstermesi dolayısıyla sunuyoruz. Bu vesile ile spontal safra fistülleri de toplu olarak gözden geçirildi.
  • ItemOpen Access
    Üç skorbüt vak'asında radyolojik tanı
    (Bursa Üniversitesi, 1976) Adanır, Celal; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Radyoloji ve Radyoterapi Anabilim Dalı.
    Radyolojik bulgularla tanıya varılmış olan üç skorbüt vak'ası takdim edilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Akut koroner trombozunda heparin tedavisi
    (Bursa Üniversitesi, 1976) Öbek, Aydoğan; Yetişkin, Arif; Pekşen, Fahrettin; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/İç Hastalıkları Anabilim Dalı.
    Bu çalışmada heparinin aralıklı ve devamlı perfüzyon yoluyla verildiği zamanlarda pıhtılaşma süresi üzerine olan etkisi araştırılmıştır. Bu gaye ile 5 vakaya 6 saatte bir 5000 ünite, diğer 5 vakaya 3 saatte bir 5000 ünite İ. V. heparin verilmiştir. Myokard infarktüsü geçirmekte olan 10 vakaya ise devamlı perfüzyon ile günde 30.000 - 40.000 ünite heparin uygulanmıştır. Sonuç olarak yeterli bir heparin tedavisinin ancak devamlı perfüzyon şeklinde uygulanılmakta yapılabileceği anlaşılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Kan keton cisimlerinin günlük değişimleri
    (Bursa Üniversitesi, 1976) Arınık, Ayhan; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/İç Hastalıkları Anabilim Dalı.
    21 vakada kan keton cisimleri seviyesi ile kan insülin seviyesi günlük değişimleri araştırılmıştır. Saat 6.00, 12.00, 18. 00 ve 24.00 te alınan kan numunelerinden elde edilen sonuçlar ve istatistiki ortalamaları tablo ve grafikler halinde gösterilmiştir. Kan keton cisimleri için ortalama eğerler sırası ile 327.5±74 3mM/L, 271.1±102.8 mM/L. 233.2 ± 78 .4 mM/L ve 309.1 ± 70.9m M/L. kan insülin seviyeleri için ise sırası ile 6.7 ±4.9m ml., 35.1 ±24 .6 mU/ml ., 32.5 ± 8 .1 m U/ ml. ve 11.3 ± 8 .1 m U/m,l. bulunmuştur. Bu bulgular, kan keton cisimlerinin yüksek bulunduğu saatlerde (saat 6.00 ve 24.00) kan insülin seviyelerinin düşük, keton cisimlerinin düşük olduğu saatlerde ise (saat 12.00 ve 18.00) kan insülin seviyelerinin yüksek olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak kan keton cisimleri seviyesinde günlük değişimler meydana gelmektedir. Bu değişimlerin, kan insülin seviyesi değişimlerine bağlı olarak karaciğerde keton cisimleri yapımının azalıp çoğalmasından ileri gelebileceği düşünülmüştür.
  • ItemOpen Access
    Kalsiyum miktar belirtiminde atomik absorpsiyon, kompleksometri ve manganometri yöntemlerinin karşılaştırılması
    (Bursa Üniversitesi, 1976) Özkan, Kemal; Atala, Gürol; Beysel, İbrahim; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Biyokimya ve Klinik Biyokimya Anabilim Dalı.
    Bu alışmamızda redoks titrasyona dayanan manganometri, kelasyonla titrasyona ya da kelometrik temele dayanan kompleksometri ve atomik absorpsiyonlu fotometrik metotlarıyla yapılan serum kalsiyum sonuçları birbirleriyle karşılaştırılmışlardır. Bu metotlarda sırayla, varyasyon katsayıları 5,65-3, 32 ve 8, 97 olup kompleksometride memnuniyet verici sonuçlar elde edilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Akut uterus inversiyonu
    (Bursa Üniversitesi, 1976) Kıyan, Suat; Kocaer, Ata; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı.
    Bir akut puerperal uterus inversiyonu vakası sunulmuştur. Bu vaka nedeniyle literatür gözden geçirilmiş, olup nedenleri ve teşhis yöntemleri açıklanmıştır. Birden ve nadir olarak ortaya çıktığında ne şekilde davranılması gerektiği açıklanmış ve oluş nedenlerini azaltma yöntemlerinden bahsedilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Hiper fonksiyonlu bir paratiroid olgusu
    (Bursa Üniversitesi, 1976) Kızıl, Ayhan; Kutlay, Burçin; Çulha, Duruhan; Doğruyol, Hasan; Küçükel, Ahmet; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Cerrahi Anabilim Dalı.
    Primer hiperparatiroidism ender görülen bir hastalıktır. Tanısı güçtür ve özellikle kemik tümörleri ile karıştırılabilir. Kemik tümörü tanısı ile yatırılan bir hastamızda labaratuvar verileri ile primer hiperparatiroidism tanısı konmuş ve yapılan boyun eksplorasyonunda iki adet adenom çıkarılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Mola hidatidosa'da tedavi ve kontrol yöntemleri
    (Bursa Üniversitesi, 1976) Kıyan, Suat; Ahat, Erdal; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı.
    Bu çalışmada Mola Hidatidozalı hastalarda uterusun nasıl boşaltılması gerektiği, girişim yapıldıktan sonra izlenmesi, proflaksisi ve yeni gebeliğe ne zaman izin verileceği, bu arada geçen sürede gebelikten nasıl korunulacağı, literatür geniş şekilde gözden geçirilerek araştırılmış ve ülkemiz koşullarında nasıl hareket edilmesi gerektiği belirtilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Ameliyathanede anestezi ölümleri
    (Bursa Üniversitesi, 1976) Özyurt, Gürayten; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı.
    Günümüzde Ameliyathane ölümlerinde anesteziye bağlı, cerrahiye bağlı ve hatanın hastalığına bağlı nedenler aranmaktadır. Anesteziye bağlı ölümlerin insidensi anestezi sayısının 1/3.000-1/5.000 arasında değişmektedir. Bazı yazarlar, anestezinin mortalite oranının kolay saptanamıyacağını ve anestezi ölüm oranın sıfır olabileceğini ileri sürmektedirler. Yine yazarlar anestezi ölüm oranını dikkatsizlik veya tecrübe azlığının bir göstergesi olarak kabul etmektedirler.
  • ItemOpen Access
    İnce barsak mezanteri lenfangiomu
    (Bursa Üniversitesi, 1976) Karaca, Fikret; Kutlay, Burçin; Kızıl, Ayhan; Doğruyol, Hasan; Özçetin, Sevil; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Cerrahi Anabilim Dalı.; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Patoloji Anabilim Dalı.
    İnce barsak mezanteri lenfangiomları çok nadir görülürler. Jhonson ve Hammer Mayo kliniğinde yaptıkları bir araştırmada bir milyon hastadan yedisinde bu astalığa raslamışlardır. Nemirovskaya 1960- 1970 yılları arasında on adet ince barsak lenfangiomuna rastlanıldığını kaydetmişlerdir. Mezanter lenfangiomları genellikle 1- 5 yaşları arasında görülür. Bu yaş gurubunda insidans % 73 olarak gösterilir. Keller’e göre bu oran % 50-60 arasındadır. Biz kliniğimizde 60 yaşlarında bir kadın hastada bu hastalğı tesbit ettik ve nadir görüldüğü için yayınlanmasnı uygun bulduk.
  • ItemOpen Access
    Çocuklarda dalak travmatik yalancı kistleri
    (Bursa Üniversitesi, 1976) Arınç, Onat; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Cerrahi Anabilim Dalı.
    Kısa ara ile iki çocukta görülen travmatik dalak yalacı kisti vakası taktim edilmiştir. Rüptür gibi önemli bir komplikasyonla hastaları tehdit etmesi nedeniyle konu, etiolojik ve kliniko-patolojik açıdan incelenmiştir.
  • ItemOpen Access
    Tek akciğer ve iki akciğerle ventile edilen hastalarda halothane ve methoxyflurane anestezisi sırasında ortaya çıkan aritmilerin karşılaştırılması
    (Bursa Üniversitesi, 1976) Özyurt, Gürayten; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı.
    Çalışmada tek akciğer anestezisi yöntemi uygulanan Halothane kullanılan 55, Methoxyflurane (MOF) kullanılan 89 hastada iki akciğeri ile ventile edilip Halothane verilen 40, MOF verilen 60 hastada yapıldı. Ve aritmi türlerinin gruplara dağılımı karşılaştırıldı. Yan yatan hastalarda, sırtüstü yatan hastalara oranla daha fazla aritmi görülmesinin nedeni shunt'laşmadır. TAV anestezisinde İAV anestezisine oranla daha sık aritmiye raslanması pCO2 düzeyinin yükselmesine bağlıdır. İAV anestezisinde, süpürasyonlu akciğer hastalıklarında TAV ye oranla aspirasyon yetersizliği nedeniyle daha çok aritmi görülmüştür. Her iki anestetik yöntemle de Halothane anestezisi sırasında hem sık hem de önemli aritmilerin gözlenmesi; Halothane'la pCO2 yükselmelerinde daha erken aritmi uyarılmasına bağlanmaktadır.
  • ItemOpen Access
    İyi huylu gastrik ülserlerin radyolojik özellikleri
    (Bursa Üniversitesi, 1976) Adanır, Celal; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Radyoloji ve Radyoterapi Anabilim Dalı.
    Ocak 1971-1976 tarihleri arasındaki beş senelik sürede, 127'si midenin küçük kurvatürüne, 5'i büyük kurvatüre lokalize 132 iyi huylu gastirik ülser vakası tesbit edilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Akut serebral trombozlu hastalarda Dextran 40'ın "trombus oluşum zamanı" üzerine etkisinin tromboelastografi ile araştırılması
    (Bursa Üniversitesi, 1976) Oğul, Erhan; Pehlivan, Nevzat; Atala, Gürol; Beysel, İbrahim; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Nöroloji ve Psikiyatri Anabilim Dalı.; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Biyokimya Anabilim Dalı.
    Akut serebral tromboz geçiren 27 vak’ada Tromboelastografi metodu ile Dextran-40'ın "Trombus oluşum zamanı" üzerine olan etkisi araştırılmıştır. Tedaviden önce ortalama k değeri 4,2±1 25 bir haftalık Dextran-40 tedavisinden sonra ise ortalama k dğeri 4,4 ±l,07' olarak saptanmıştır. Böylece Dextran-40 ın 0,2 lik trombus oluşum zamanını uzatma yani trombus oluşumunu azaltıcı etkisi saptanmıştır. Vak'aların tek tek dökümünde l2 vak’ada (%44 , 4) trombus oluşum zamanın uzadığı, 7 vak'ada (%25, 9) kısaldığı, B vak’ada (%29,6) Dextran-40 verilmesinden sonra trombus oluşum zamanının değişmediği tesbit edilmiştir. İstatistik olarak signifikant değer elde edilmemiştir (p>0,50, t-0,628).