1990 Cilt 11 Sayı 1-2

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 14 of 14
  • ItemOpen Access
    İktisatçılar ve insanlar "Bir yöntem çalışması"
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Buğra, Ayşe; Eren, Ercan; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.
    Ayşe Buğra, son yıllarda gelişme iktisadı, düşünce tarihi ve yöntem konularındaki çalışmaları ile dikkati çeken bir iktisatçı. Kısaca 'yayın tanıtma-yayın eleştiri'de bulunacağımız yapıtı da iktisadi düşünce tarihi, iktisadi-siyasi ahlâk ve metodoloji yaklaşımlarının bir araya getirilmesinden oluşmuş. Bir anlamda "pür" iktisadı'n dışına çıkarak düne ve bugüne bir gezinti yapıyoruz. Bu yönüyle "klasik" iktisat kitaplarından oldukça farklı.
  • ItemOpen Access
    Eşanlı ekonometrik yöntemlerde sapmasızlık ve bir uygulama
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Üçdoğruk, Şenay
    Bu çalışmada eşanlı ekonometrik denklem modellerine en küçük kareler yöntemi (EKKY) uygulandığında yapısal parametre tahminlerinin sapmalı sonuçlar verebileceği; buna karşın tek denklem yöntemi olan ,İki Aşamalı En Küçük Kareler (2AEKK) ve bir sistem yöntemi olan Üç Aşamalı En Küçük Kareler (3AEKK) uygulandığında ise sapmasız sonuçlar verebileceği ortaya çıkarılmaktadır.
  • ItemOpen Access
    Regresyon modellerinde kukla değişkenlerin rolü
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Sevüktekin, Mustafa; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/Ekonometri Bölümü.
    Bu makalenin amacı regresyon analizinde nitel açıklayıcı değişkenlerin rolünü incelemektir. Nitel değişkenlerin sık sık kukla değişkenler olarak takdim edildiğini görmekteyiz. Kukla değişkenleri kullanma tekniği geniş bir uyarlama içerisinde yapılabilir ve sonuçta regresyon modellerindeki nitel değişkenlerin dahil edilmesiyle tahmin yapabilme (düz bir doğru uydurabilme) gerçekleştirilebilir. Nitel değişkenlerin gösterimi için kullanılan teknikte eğer sözkonusu nitel değişkenin bağımlı değişken üzerinde bir etkisi olduğu düşünülüyorsa 1 değeri, herhangi bir etkisi yoksa 0 değeri verilir. Burada incelenen "varyans analizi" ve "kovaryans analizi" nitel açıklayıcı değişken içeren regresyon modelleri iyi bilinen istatistiki tekniklerdendir.
  • ItemOpen Access
    Morton A. Kaplan ve uluslararası politikada sistem yaklaşımı
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Arı, Tayyar; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/Uluslararası İlişkiler Bölümü.
    Uluslararası ilişkiler alanında Morton A. Kaplan, varsayımsal nitelikte altı alternatif uluslararası sistem modeli ortaya koymuştur. Bunlar, güç dengesi, gevşek iki kutuplu, sıkı iki kutuplu, evrensel, hiyerarşik ve birim veto sistemleridir. Kaplan, global uluslararası sistemde Oltaya çıkan gelişmeleri dikkate alarak daha sonraki çalışmalarında iki kutuplu veya birim veto sistemlerinin değişik şekilleri olarak düşünülebilecek dört uluslararası sistem modeli daha geliştirmiştir. Kaplan, her sistem modeli için geçerli olduğunu varsaydığı beş değişken seti öngörmektedir. Bunlar, (1) temel kurallar, (2) değişim kuralları, (3) aktör sınıflandırıcı değişkenler,( 4) kapasite değişkenleri ve (5) haberleşme değişkenleridir.
  • ItemOpen Access
    Ortadoğu krizi ve Türkiye
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Akarslan, Mediha; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/Uluslararası İlişkiler Bölümü.
    En dar bakış ile, Ortadoğu Türkiye, İran ve Mısır üçgeni ve bu üçgenin içinde kalan ülkeleri kapsar. En geniş bakış açısına göre ise de; bu devletleri ve onlara komşu olan çevre Müslüman ülkeleri yani, Kuzey Afrika, Sudan, Somali ve Afganistan'ı içerir. Bilim adamları arasında üzerinde en çok anlaşmaya varılan tanım ise; Arap devletlerine Türkiye, İran ve İsrail'in eklenmesiyle elde edilen bölgedir. Bölgeyi tanımlamanın bir diğer zorluğu da diyebiliriz ki, aynı yöreye hem Ortadoğu, hem de Yakındoğu denmesinden kaynaklanır.
  • ItemOpen Access
    Avrupa topluluklarına tam üyeliğimiz halinde egemenlik yetkilerinin devri sorunu
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Genç, Mehmet; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/Uluslararası İlişkiler Bölümü.
    Avrupa Toplulukları ekonomik alanda olduğu gibi, hukuk alanında da köklü olarak nitelenebilecek yapısal değişikliklere neden olmuştur. Topluluk organları özerk olarak norm yapma yetkisine sahiptirler ve bu normlar, primer topluluk normlarıyla birlikte üye devlet hukuk sistemlerinde ayrı bir hukuk sistemi oluşturmakla kalmayıp,üye devlet hukuk sistemlerinde, sonuçta ortaya çıkarmaktadırlar. Kurucu antlaşmalarının doğrudan uygulanan normlarının yanısıra topluluk organlarının yaptığı bütün muhataplara veya bir muhataba yöneltilen normatif düzenlemeler dolayısıyla kararlar aynı konuyu farklı düzenleyen ulusal normu geçersiz de kılabilmektedir.Bu durum ise kaçınılmaz olarak AT Hukuku-üye devlet ulusal hukuku olası çalışmasında sistematik olarak üstünlüğün AT Hukukuna verilmesini zorunlu kılar. Bu sorun önemli bir anayasa hukuku sorunudur. AT Hukukunun düzenleyici ve dinamik karakteri üye devletlerin yetki devri veya kısıtlamalarıyla oluşmuştur. Bu durum ise üye devletin ulusal hukukunda köklü yapısal değişiklikle mümkün olmuştur. Tam üyeliğimiz halinde ulusal hukukumuzu AT Hukukuna uyumlaştırma ve onun gereklerini yeline getirme zorunluluğu nedeniyle önemli bazı anayasal sorunların gündeme gelmesi kaçınılmazdır. Benzer sorunlara AT'ye üye devletlerde geçmişte sahip olmuşlardır.
  • ItemOpen Access
    Nümerik kontrol ve bilgisayar destekli tasarım kullanımı
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Çelikçapa, Feray Odman; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
    Bu makalede Bursa Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren ve numerik kontrol ve bilgisayar destekli tasarım kullanan altı işletmenin yapısal özellikleri ve bu teknolojilerin etkileri belirtilmişlir.
  • ItemOpen Access
    Sosyal güvenlik ve halkla ilişkiler
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Alper, Yusuf; Kaya, Pir Ali; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü; Uludağ Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü/Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
    Regardless of age, gender and status, it is not possible to say that social security, which concerns every individual living in the community throughout his life, is known in parallel with its importance for individuals and parties related to social security. In other words, social security has not been sufficiently "recognised" yet. In many respects, social security is developing under a dense fog. Insufficient and even incorrect information of individuals and interested parties about social security, which concerns them very closely, leads to inefficient discussions, misunderstandings and erroneous practices that lead to waste of time and resources. The problem is not one-sided. There are also problems in the perspective and information flow from institutions to individuals and related parties, and these problems can lead to significant loss of rights. At this point, the need for a healthy and adequate exchange of information between social security institutions and individuals and related parties arises, which is within the scope of public relations. In this study, the importance of public relations for the functioning of the social security system will be tried to be emphasized from various angles. In this way, the deficiencies of Turkish social security institutions and especially social insurances will be pointed out, and they will be tried to approach the issue in a way that will compensate these deficiencies. For this purpose, first of all, social security, public relations and public relations in the public sector will be emphasized briefly. Then, the relationship between public relations from different perspectives regarding the functioning of social security systems will be discussed.
  • ItemOpen Access
    Avrupa Topluluğunun Finansmanı: Bütçe ve Problemleri
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Tatlıoğlu, İsmail; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bölümler Fakültesi/Maliye Bölümü
    Bu çalışmanın amacı ince taneli çimento ile enjeksiyon yapılmış kum zeminlerin serbest basınç dayanımı değerinin Sugeno bulanık çıkarım sistemiyle tahmin edilmesi ve regresyon yöntemleriyle (doğrusal ve doğrusal olmayan) elde edilen tahmin sonuçlarıyla karşılaştırılmasıdır. Regresyon analizi için dört farklı denklem (doğrusal, polinom, üstel ve eksponansiyel fonksiyonlar) kullanılmıştır. Buna göre serbest basınç dayanımının tahminine yönelik olarak toplam 5 model oluşturulmuştur. Girdi parametresi olarak enjeksiyon basıncı değerleri çıktı parametresi (tahmin edilen parametre) olarak ise serbest basınç dayanım değerleri kullanılmıştır. Sugeno bulanık mantık (Sugeno BM) yöntemi oluşturulurken girdi parametresi için 7 üyelik fonksiyonu tanımlanmış, çıktı üyelik fonksiyonları ise lineer olarak alınmıştır. Modellerin tahmin performansını ölçmek amacıyla determinasyon katsayısı (R2 ) ve Ortalama Karesel Hata (OKH) ölçütleri kullanılmıştır. Hesaplanan R2 ve OKH değerlerine göre geliştirilen modellerin ince taneli çimento ile enjeksiyon yapılmış kum zeminlerin serbest basınç dayanım değerlerini tahmin etmede oldukça iyi sonuçlar verdiği görülmüştür. Modellerin tahmin performanslarına göre başarı sıralaması Sugeno BM modeli, polinom, doğrusal, üstel ve eksponansiyel denklemleri ile oluşturulan regresyon modelleri şeklindedir. Sugeno BM yöntemi, insanın düşünme mekanizmasına, çıkarım ve karar verme sistemine yakın olduğundan dolayı anlaşılmasının kolay olması bir avantaj sağlamaktadır. Sugeno BM yönteminin avantajları ve geliştirilen Sugeno BM modelinin tahmin başarısından dolayı regresyon yöntemine alternatif olabileceği görülmüştür.
  • ItemOpen Access
    Türk Vergi Sisteminde matrah belirleme yöntemleri
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Erdem, Metin; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bölümler Fakültesi/Maliye Bölümü
    Verginin tarhı, verginin hesaplanarak ortaya çıkarılması işlemidir. Verginin hesaplanması, vergi matrahı ve vergi oranları yardımı ile yapılır. Bu bakımdan verginin matrahının belirlenmesinde kullanılan değişik yöntemler vardır. Zaman süreci içerisinde verginin hesaplanmasına esas oluşturan matrahların belirlenmesi yöntemlerinin bir kısmı etkinliğini kaybetmiş, bir kısmı ise halen geçerliliğini korumaktadır.
  • ItemOpen Access
    Latin Amerika'da kronik enflasyon ve enflasyonun yapısal analizi
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 1990) Ölmezoğulları, Nalan; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/İktisat Bölümü
    In Latin American countries, two opposing currents of thought have been trying to explain the causes of inflation and offer solutions since the 19th century: monetarism and structuralism. According to Latin American monetarism, the causes of inflation here are similar to those in other parts of the world and are basically a problem of excess demand. The structuralist approach explains the inflationary tendencies of this region with some institutional features. The divergence in the causes of inflation is also reflected in the policies proposed by the two schools. The debate between the monetarist and the structuralist school was not only at the theoretical level, Latin American governments made attempts at different times to implement the proposals of the two sides. The structuralist analysis of inflation was developed for the first time in response to the continuous price increases in Latin American countries and the failure of the IMF-based monetarist stabilization policies. However, there have been attempts to explain inflationary trends in other developing countries with this approach. In the second part of the study, the emergence of the structuralist school as a general anti-market view and its doubts about the effectiveness of the free market mechanism in underdeveloped countries will be discussed. Especially in the context of Latin American countries, the structuralist approach on the reasons for the emergence of inflation will be explained in the third chapter, and the proposed policies against inflation will be explained in the fourth chapter.
  • ItemOpen Access
    Enflasyon tasarruf ilişkisi
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Tekeoğlu, Muammer
    Enflasyonun kaynak kullanımını bozmasının yanı sıra, tasarruflar üzerinde de olumsuz tesirlerinin olduğu söylenir. Fakat bu, kesin olarak kanıtlanamamış bir görüştür. Makale, bu konuyu irdelemekte ve değişik görüşler açısından enflasyon tasarruf ilişkisini ele almaktadır.
  • ItemOpen Access
    An application on physical environmental stressors and employees
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Erdem, Ferda Karataş; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
    In addition to the requirements of private life, the stressors of working life often cause the individual to lose their physiological and psychological resistance and, in addition, to affect efficiency in a wide range: Some of the stressors arising from working life are included in the scope of physical working conditions (noise, vibration, weather conditions, lighting scheme). . This work; It is a study to examine the acute and chronic individual results of working in extreme physical conditions and the organizational effects with the theoretical information and the findings of the application performed in three businesses in the light of this information.
  • ItemOpen Access
    Finansman bonolarının hukuki niteliği
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Çeker, Mustafa
    Anonim ortaklıklar ana sözleşmelerindeki iktisadi maksad ve konuları gerçekleştirebilmek için esas sermaye ve yedek akçeleri dışında banka kredisi almak, tahvil veya kar zarar ortaklığı belgesi ihraç etmek suretiyle kaynak yaratma imkânlarına sahiptirler. Ayrıca bu yolların yanısıra, finansman bonosu ihracı ile kısa vadeli finansman ihtiyaçlarının karşılanması mümkündür. Bu çalışmada, finansman bonolarının genel özellikleri belirlenerek, hukuki niteliği sorununa (Kıymetli Evrak Hukuku ve Sermaye Piyasası Hukuku açısından) bir çözüm bulunmaya çalışılacaktır.