Çok amaçlı tasarım problemlerinin genetik algoritma ile optimizasyonu

Loading...
Thumbnail Image

Date

2005-02-04

Authors

Öztürk, Onur

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Genetik Algoritmalar simule ortamda varolan bir evrim biçimidir. Optimizasyon problemlerinde sıkça kullanılan Genetik Algoritmaların ele alındığı bu çalışmada, çok amaçlı bir optimizasyon problemi (en iyi çevrim oram ve minimum diş sayısı için dişli mekanizmasının optimizasyonu ) için bilgisayar programı yazılmış, genetik algoritma adımlarından çaprazlama ve mutasyon süreçleri için katsayı değişimlerinin problem üzerine etkileri incelenmiştir.
Optimization of Multi Objective Systems via Genetic Algorithm Genetic Algorithms are evolutionary approaches where exist in a simultanary envoriment. In this study,a computer programme for a multi objective optimization problem (achiving a specific gear ratio between the driver and the driven shafts and obtaining minimum number of theets.) has been written in order to examine the effect of change of both mutation and crossover probability on the problem.

Description

Keywords

Genetik algoritmalar, Evrim, Dişli mekanizması, Çok amaçlı sistemler, Çaprazlama katsayısı, Mutasyon katsayısı, Genetic algorithms, Evolution, Gear compound, Multi objective systems, Mutation probability

Citation

Öztürk, O. (2005). Çok amaçlı tasarım problemlerinin genetik algoritma ile optimizasyonu. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.