Sulama amaçlı su depolama yapılarının işletim modelleri üzerinde bir inceleme

Loading...
Thumbnail Image

Date

1991-09-11

Authors

Öztekin, Tekin

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada, su depolama yapılarının işletilmesinde kullanılan, deterministik dinamik programlama, stokastik dinamik programlama ve stokastik doğrusal programlama modelleri incelenmiş ve bu modeller, Bursa il sınırları içerisinde olan Doğancı Barajı su depolama yapısı için uygulanmıştır. Deterministik dinamik programlama işletim modelinde ; geçerli giriş akımı ve başlangıç hacmi durumlarında yapılacak optimum bırakmalar, stokastik dinamik programlama işletim modelinde; yine aynı durumlarda periyod sonunda kalacak son depolama hacim değerleri ve stokastik doğrusal programlama işletim modelinde ise işletimi optimum kılacak bırakmaların olasılık değerleri bulunmuştur.
In this study, the deterministic, stochastic dynamic programming model and stochastic linear programming model in reservoir operating were reviewed and they were used for reservoir of Doğancı Dam located in Bursa. The number of optimum releases, final storage volumes under the current inflow and initial volume, and the probability of optimum release numbers were estimated by these methods respectively.

Description

Keywords

Stokastik dinamik programlama, Stochastic dynamic programming, Stokastik doğrusal programlama, Stochastic linear programming, Su depolama, Water storage, Sulama suyu, Irrigation water

Citation

Öztekin, T. (1991). Sulama amaçlı su depolama yapılarının işletim modelleri üzerinde bir inceleme. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.