Kapya tipi biber (Capsicum annuum L. cv. Kapya) yetiştiriciliğinde kullanılan organik gübrelerin bitki gelişimi ve meyve kalitesi üzerine etkileri

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019-06-24

Authors

Bozkurt, Selcen Begüm

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Ekolojik olarak uygunluk, pazara yakınlık ve gıda sanayisinin fazla oluğu Güney Marmara Bölgesinde kapya biber üretiminin giderek önemli hale gelmesinin en önemli nedenlerindendir. Denememizde, organik gübrelerin bölgemiz için önemli ve yaygın olarak yetiştirilen iki kapya biber çeşidinde (Postal, Fil kulağı) kalite ve verimliliğe etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği arazilerinde kurulan denemede altı farklı organik gübre (vermikompost gübresi, deniz yosunu gübresi, leonardit gübresi, ahır gübresi, tavuk gübresi, yarasa gübresi) ve kontrol grubu dahil olmak üzere yedi uygulama yapılmıştır. Biber bitkisi meyvelerinde suda çözünür kuru madde miktarı, pH, karoten, likopen miktarı, meyve rengi, meyve eti kalınlığı, çapı, boyu, ortalama meyve ağırlığı ve meyve verimi parametreleri incelenmiştir. Çalışma sonucunda, biber verimlerinde en olumlu yüzde artış miktarı Postal çeşidinde kontrol grubu uygulamasına göre %61,85 ile tavuk gübresi uygulamasından sağlanmıştır. Meyve rengi bakımından en iyi renklenme Leonardit gübresi uygulanan Postal çeşidi meyvelerinden elde edilmiştir. Suda çözünür kuru madde miktarı değerlendirildiğinde en iyi sonucu yine Postal çeşidinde vermikompost gübresi uygulanan biber bitkilerindeki meyveler vermiştir. Meyve eti kalınlığı sanayi işlemesi açısından önemli bir kriterdir ve en olumlu sonuç Fil kulağı çeşidinde deniz yosunu gübresi uygulanan bitkilerin meyvelerinden 4,76 cm olarak elde edilmiştir. Postal çeşidinin daha erkenci bir çeşit olmasından dolayı bitkilerinin meyvelerden daha iyi sonuçlar elde edilmiştir. Sonuç olarak hem taze tüketim hem de işlemeye yönelik kriterler açısından değerlendirildiğinde organik gübre uygulamaları kapya tipi kırmızı biber bitkilerinde verim ve kalite parametrelerini olumlu yönde etkilemiştir. Türkiye topraklarının organik içeriğinin düşük olması nedeni ile organik madde içeriği yüksek gübrelerin kullanılması tarımının sürdürülebilirliği için iyi bir alternatiftir.
Ecological compatibility, proximity to the market, and overproduction of the food industry are among the most important reasons for the production of pepper in the Southern Marmara Region. In our experiment, it was aimed to determine the effects of organic fertilizers on quality and efficiency in two types of paprika (Postal, Fil Kılağı), which are essential and widely grown for our region. Six different organic fertilizers (Vermicompost, Seaweed fertilizer, Leonard fertilizer, Stable manure, Poultry manure, Bat manure) and control group applied in the experiment which was established in Bursa Uludag University, Faculty of Agriculture, Research and Application Farm.The amount of dry matter, pH, carotene, lycopene content, fruit color, fruit flesh thickness, diameter, length, water-soluble dry matter content, average fruit weight and fruit yield parameters of pepper plants were investigated.As a result of the study, the most positive percentage increase in pepper yields was obtained from poultry manure application with%61,85 as against the control group application.The best color in terms of fruit color was derived from the fruits of the Postal type of Leonard fertilizer. When the amount of water-soluble dry matter was evaluated, the best result given to the fruits of pepper plants which were applied Vermicompost fertilizer in Postal variety.The thickness of the meat in fruit is an essential criterion for industrial processing, and the most favorable result obtained as 4,76 cm from the fruits of the plants applied seaweed fertilizer. Because of the earlier variety of Postal varieties, better results obtained from the crops.As a result, both the fresh consumption and the criteria for processing have affected the yield and quality parameters of kapya-type pepper plants in organic fertilizers as a result of our evaluation.The content of organic matter due to the low organic content of Turkey's territory is good for the sustainability of the agricultural use of high fertilizer alternative.

Description

Keywords

Capsicum annuum L.cv. kapya, Kalite, Organik gübre, Verim, Yetiştiricilik, Capsicum annuum L.cv. kapya, Organic fertilizer, Quality, Yield

Citation

Bozkurt, S. B. (2019). Kapya tipi biber (Capsicum annuum L. cv. Kapya) yetiştiriciliğinde kullanılan organik gübrelerin bitki gelişimi ve meyve kalitesi üzerine etkileri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.