Büyük çelik kuruluşları, buluş ve yenilik

Loading...
Thumbnail Image

Date

1973

Authors

Adams, Walter
Dirlam, Joel B.
Barutçugil, İsmet Sabit

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi

Abstract

«Schumpeter'ci» hipotez, I - Oksijen Çelik imali : buluşun ve yeniliğin tarihçesi, II - Yeniliğe karşı uyuşukluğun maliyet ve kar yönünden bazı sonuçları, III. Schumpeter e atfedilen önemli piyasa gücüne sahip büyük firmaların araştırma ve yenilik için hem daha büyük göstergelere hem de daha geniş kaynaklara sahip olduğu görüşü, yaygın bir mitolojinin bir parçası ve aynı zamanda bir çok iktisatçı arasında adeta bir inanç konusu haline gelmiştir. Gerçekten Schumpeter, büyük yenilikler yaratabilmeleri için firmaların gerekli <<manevra yapabilecekleri yeterli alana sahip olmalarını» ve bu amaçla «belli bir dereceye kadar monopolleşme ile korunmaları» gerektiğini hissetmiştir. Bunun sonucu olarak da «daha fazla birleşmenin yenilik ve gelişmeyi hızlandıracağını» ima etmiştir.

Description

Walter Adams and Joel B. Dirlam, «Big Steel, Invention and Innovation,The Quarterly Journal of Economics, Vol. LXXX, May 1966, No 2, s. 167 · 189.

Keywords

Büyük çelik kuruluş, Piyasa gücü, Birleşme, Schurnpeter, Manevra, Monopolleşme

Citation

Adams, W. ve Dirlam, J. B. (1973). ''Büyük çelik kuruluşları, buluş ve yenilik''. çev. İsmet Sabit Barutçugil. Akademi: Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Dergisi, 2(2), 727-755.