Girişimsel işlemler sonrası gelişen her böbrek yetmezliği kontrast madde nefropatisi midir?

Loading...
Thumbnail Image

Date

2015-09-16

Authors

Gül, Cuma Bülent

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Genelde klinisyenler girişimsel işlemler sonrasında ortaya çıkan her böbrek yetmezliğini kontrast aracılı nefropati olarak değerlendirme eğilimindedirler. Bu nedenle multisistemik bir hastalık olan ateroembolik renal hastalık sıklıkla gözden kaçar. Hastalık genelde yaşlı, aterosklerotik erkeklerde klasik triadı ile ortaya çıkar; girişimsel işlem, akut böbrek yetmezliği ve cilt bulguları. Bu olgu sunumu ateroembolik renal hastalığa dikkat çekmek için yapılmıştır.
In general, kidney failure after arising interventional procedures clinicians tend to assess as contrast-mediated nephropathy. Therefore atheroembolic renal disease, which is a multisystem disease, is often overlooked. The disease usually occurs in elderly, atherosclerotic male. Its classic triad is included, precipitating interventional procedures, acute renal failure and cutaneous manifestations. This case report aimed to create awareness of atheroembolic renal disease.

Description

Keywords

Kolesterol embolisi, Akut böbrek yetmezliği, Mavi parmak, Koroner anjiografi, Acute kidney failure, Cholesterol embolism, Blue toe, Coroner angiography

Citation

Gül, C. B. vd. (2015). ''Girişimsel işlemler sonrası gelişen her böbrek yetmezliği kontrast madde nefropatisi midir?''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 41(3), 139-141.