B12 vitamini ve folik asit eksikliğinin bilişsel fonksiyonlar üzerine etkisinin değerlendirilmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2015-03-23

Authors

Duran, Selcen

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Gelişmekte olan ülkelerde Vitamin B12 ve folik asit eksikliği önemli bir halk sağlığı sorunudur. Vitamin B12 ve folik asit eksikliğinin bilişsel fonksiyonlar üzerinde olumsuz etkileri olduğu, demans gelişim riskinde artış ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Hematolojik tutulum olmadan da nörolojik tutulumun olabileceği bilinmektedir. Bu çalışmada vitamin B12 ve folik asit eksikliğinin hematolojik parametreler ve bilişsel performans üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya 2011-2013 yılları arasında unutkanlık yakınması ile Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Polikliniği’ne başvuran 235 olgu dahil edildi. Vitamin B12 ve folik asit düzeylerinin hematolojik parametreler ve bilişsel durum üzerine etkisi retrospektif olarak incelendi. Serumda düşük vitamin B12 düzeyinin bilişsel performans üzerine anlamlı bir etkisi olmadığı görüldü. Ancak yaş gruplarındaki vitamin B12 ve folik asit düzeyleri ele alındığında, ileri yaştaki hastalarda folik asit eksikliğinin, diğer yaş gruplarından daha sık olduğu görüldü (p=0,044). Vitamin B12 ve folik asit eksikliğinin ileri yaştaki hastalarda gözlenebileceği, bu vitaminlerin eksikliği sonucu ortaya çıkan kalıcı nörolojik hasarların tedaviyle önlenebilir olduğuna dikkat çekilmiştir.
Vitamin B12 and folic acid deficiency is an important public health problem in the developing countries. It is well known that vitamin B12 and folic acid deficiency has negative effects on cognitive functions and is associated with increased risk for dementia. This situation only doesn’t effect the hematological system, it also effects neurological system without hematological involvement. The purpose of this study was to investigate the effects of these vitamins on hematological parameters and cognitive performance. Between 2011-2013 years, 235 patients who referred to the Uludag University Neurology policlinic with complaint of forgetfullness were investigated retrospectively. There was no statistical relation between low blood vitamin B12 and folic acid levels and cognitive performance. In the older age groups folat deficiency was more common when compared with younger age patients and this was statistically significant ( p=0,044). Vitamin B12 and folic acid deficiency can be observed especially in the elderly people, and permanent neurological deficits secondary to this deficiency could be easily prevented by vitamin replacement.

Description

Bu araştırmada, Dr. Damla Özyurtlu ve Dr. Muhammet Okay Örün birlikte ve öncelikli olarak çalışmış ve makaleye eşit katkı sağlamışlardır.

Keywords

Folik asit, B12 vitamini, Vitamin B12, Bilişsel performans, Cognitive performance, Folic acid

Citation

Özyurtlu, D. vd. (2015). ''B12 vitamini ve folik asit eksikliğinin bilişsel fonksiyonlar üzerine etkisinin değerlendirilmesi''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 41(1), 5-9.