Kök hücre nakli hastalarında tamamlayıcı ve alternatif tedavi kullanımı

Loading...
Thumbnail Image

Date

2011-12-16

Authors

Akkuş, Yeliz
Akdemir, Nuran
Göker, Hakan
Aksu, Salih
Sucak, Gülsan A.
Özet, Gülsüm
İlhan, Osman

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışma kök hücre nakli yapılan hastaların nakil öncesi ya da nakil sonrası TAT uygulamalarının değerlendirilmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Veriler Ankara’da bulunan 5 hastanede tedavi gören 153 hastadan toplanmıştır. Veri toplama formu sosyo-demografik özellikler ve geçen ve bir önceki yıllardaki ilik nakillerinde TAT kullanımına ilişkin bilgileri kapsamaktadır. Hastaların TAT rak %48.4’ünün şifalı bitkisel ürünleri, %28.1’inin dini aktiviteleri (dualar) kullandığı belirlenmiştir. Hastaların sıklıkla bitkisel ürün olarak ısırgan otunu (%69.0) ,hayvansal ürün olarak ise kaplumbağa kanını kullandığı saptandı. Hastalar çoğunlukla tedavi edici, gevşetici ve manevi güç olarak TAT kullandığını belirtmiştir. Hastaların %79.0’u doktorları ile TAT kullanımlarına ilişkin tartışmadıklarını/danışmadıklarını belirtmiştir. Bu çalışmanın bulgularının diğer çalışmalardakilerle benzer olduğu saptanmıştır.
The aim of this descriptive study was to investigate the types and prevalence of complementary and alternative medicine (CAM) use among patients with malignancy who have undergone bone marrow transplantation (before and after). A demographic questionnaire was completed with 153 patients at five hospitals located in Ankara. Data has been collected from a face-to-face interview performed by a nurse. The most common types of CAM used were herbs (%48.4) and pray (%28.1). The most frequently used herb was stinging nettle (%69.0) and animal product was blood of turtle. Common reasons for using CAM were that it is “curative", it gives "relaxation" and evokes "spiritual wellbeing”. Majority of the patients using CAM (%79.0) did not discuss the use of these therapies with their primary physicians. This study revealed that most findings in this study are similar to the results of other studies.

Description

Çalışma 2006 yılında 32. Ulusal Türk Hematoloji Kongresi’ nde sözel bildiri olarak sunulmuş olup, ‘Genç Katılımcı Ödülü’ almıştır.

Keywords

Kanser, Kan kök hücre nakli, Alternatif tıp, Cancer, Stem cell transplantation, Complementary medicine

Citation

Karacan, Y. vd. (2012). "Kök hücre nakli hastalarında tamamlayıcı ve alternatif tedavi kullanımı". Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 38(1), 1-6.