Fistülizan tip crohn hastalığında infliksimab kullanımı sonrasında yaygın tüberküloz enfeksiyonu gelişen bir olgu – reaktivasyon mu? IRIS mı?

Loading...
Thumbnail Image

Date

2006

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Fistülizan tip Crohn hastalığı nedeni ile tek doz infliksimab kullanılan bir hastada gelişen yaygın tüberküloz enfeksiyonu ve ciddi enfeksi yonlar sonrası fatal seyir izlenmişti. Tümör Nekrozis Faktör-α antagonistlerinin romatoid artrit, Crohn hastalığı ve psöriaziste kullanım endikasyonları vardır. Ancak bu ajanların kullanımına bağlı başta tüberküloz olmak üzere birçok önemli komplikasyon görülebilmektedir. Sunduğumuz olgunun ışığında oldukça güncel olan bu konudaki literatür tekrar değerlendirilmiş ve konsensus sağlanan görüşler sunul muştur
A single dose of infliximab administration for a patient with fistulating Crohn’s disease led to a fatal course after disseminated tuberculosis and fungal sepsis. Tumor Necrosis Factor–α antagonists are known to have administrative indication in romatoid arthritis, Crohn’s disease and psoriasis. However, many important complications may be seen during their usage, especially tuberculosis. In this report, the case was discussed, the literature was reviewed and main points with consensus were presented.

Description

Keywords

İnflamatuar barsak hastalığı, Sepsis, TNF-α antagonistleri, Miliyer tuberculozis, Inflammatory bowel disease, Miliary tuberculosis, TNF-α antagonists

Citation

Kıyıcı, M. (2006). "Fistülizan tip crohn hastalığında infliksimab kullanımı sonrasında yaygın tüberküloz enfeksiyonu gelişen bir olgu – reaktivasyon mu? IRIS mı?". Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 32(2), 65-70.