Akut solunum yetmezliklerinde noninvaziv mekanik ventilasyon

Loading...
Thumbnail Image

Date

2003-09-24

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Ventilatörler, spontan solunumu arttırmak veya desteklemek için dizayn edilmiş cihazlardır. Mekanik ventilasyonun amaçları; respiratuar asidozun kontrol edilmesi, gaz değişiminin düzeltilmesi, solunum işinin azaltılması, atelektazinin önlenmesi, kardiak iş yükünün azaltılması ve solunum desteğine bağlı komplikasyonların en aza indirilmesidir. Uzun yıllar solunum yetmezlikleri endotrakeal tüp aracılığı ile mekanik ventilatörle tedavi edilmiştir. Bununla birlikte endotrakeal entübasyon ve mekanik ventilasyon üst solunum yolunda hasara ve ventilatöre bağlı pnömonilere neden olabilmektedir. Bu komplikasyonların önlenmesi için akut solunum yetmezliklerinde noninvaziv mekanik ventilasyon (NIMV) kullanılmıştır. Bu derlemede NIMV nedir? ve ne zaman kullanılır? sorularını yanıtladık.
A ventilator is a device designed to augment or support spontaneous respiration. The goals of mechanical ventilation are to control respiratory acidosis, improve gas exchange, reduce work of breathing, reverse atelectasis, reduce cardiac workload and minimize the complications related to ventilatory support. For a several decades, acute respiratory failure was managed by mechanical ventilation via endotracheal tube. However, endotracheal intubation and MV may lead to injury of upper airway as well as ventilator-associated pneumonia. To avoid these complications in patients with acute respiratory failure, noninvasive mechanical ventilation (NIMV) has been utilized. In this review, we have answered the questions about what NIVM is and when NIVM is to be used.

Description

Keywords

Solunum yetmezliği, Noninvaziv mekanik ventilasyon, Respiratory failure, Noninvasive mechanical ventilation

Citation

Ursavaş, A. ve Özyardımcı, N. (2003). ''Akut solunum yetmezliklerinde noninvaziv mekanik ventilasyon''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 29(3), 55-59.