Müstakimzâde'nin Vird-i Settâr adlı eseri ve tahlili

Loading...
Thumbnail Image

Date

2018-04-26

Authors

Boğa, Yıldız

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Müstakimzâde Süleyman Sa'deddin, ''Şerh-i Vird-i Settâr'' adıyla Halvetiliğin günlük evradı ve aynı zamanda Yahyâ Şirvânî'ye ait olan Virdü's-Settâr adlı esere şerh yazmıştır. Şerhin muhtevasında zikir, dua, Esmâ-i Hüsnâ, Hz. Peygamber'in İsimleri gibi birçok konu tasavvufî bağlamda ele alınmıştır. Derin bir ilmî ve manevî birikimi sayesinde pek çok alanda eser veren Müstakimzâde, kaleme aldığı şerhinde de bu yönüyle temayüz etmiştir. Yahyâ Şirvânî'nin bu eserine başta Tirevî Kara Çelebî, Ömer Fûadî, Kemaleddin Harîrîzâde, Şah Veliyullah Ayıntabî, Nasûhîzâde Şemseddin el-Halvetî gibi birçok kişi şerh yazmıştır. Bu çalışmada hem virdler ve dua mecmuaları, hem de tarikatlarda meşhur olmuş olan vird ve hizblerin yanında şerhin muhtevasındaki bazı konular tasavvufî açıdan ele alınıp tahlil edilmiştir.
Mustakimzade Süleyman Sadeddin has wrote everyday's recitation-evrad in İslamic mysticism of Khalveti brotherhood named Sherki vird-i Settar. And a commentary for Virdus Settar, Yakhya Shirvani's mystical work. There analysed zikir, dua, Beautiful names of Allah, names of prophet Muhammed ( pease be upon him ) and many other subjects regarding to Tasavvuf. Mustakimzade, who a lot of Works rather to mention due tohis rich spiritual and scientific base, had showed himself by this way in his commentary as well. There other outhors, who wrote a commantary to the mentioned work of Yakhya Shirvani's. Among them Turevi Kara Celebi, Umar Fuadi, Kemaleddin Kharurizade, Shakh Veliyullah Ayintabi, Nasukhizade Shamseddin el-Khalveti. There narratedin the following work virds and collections of duas, preaching, as well as famous recitations among Sufi brotherhoods and some themes in sheikh's work by the tasavvuf-mystical point of view.

Description

Keywords

Müstakimzâde Süleyman Sa’deddin, Yahyâ Şirvânî, Vird, Virdü’s-Settâr, Hizb, Dua, Zikir, Mustakimzade Suleyman Sadeddin, Yakhya Shirvani, Vird (preaching), Virdus Settar, Khizb, Collections of dua, Dua, Zikir (everyday’s recitation)

Citation

Boğa, Y. (2018). Müstakimzâde'nin Vird-i Settâr adlı eseri ve tahlili. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.