Bursa ekolojik koşullarında bazı yabancı iki sıralı arpa (hordeum vulgare distichon) çeşitlerinin kimi verim ve kalite özelliklerinin incelenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2002

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu araştırma Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Uygulama ve Araştırma Merkezi deneme alanlarında 1997-1999 yılları arasında yürütülmüştür. Denemenin kurulduğu ilk yıl olan 1997-1998 ekim döneminde 50 çeşit denemeye alınmış, ancak gelişmesi iyi olan ve kuş zararına dayanıklı olarak belirlenen toplam 9 çeşit üzerinden denemenin ikinci yılı tekrarlanmıştır. Denemede standart çeşit olarak Angora kullanılmıştır. Araştırmada çeşitlerin verim değerleri ile bitki boyu, başak uzunluğu, başakçık sayısı, başakta tane sayısı, başakta tane ağırlığı gibi bazı verim özellikleri ve bin tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, protein oranı ve ekstrakt oranı gibi bazı kalite özellikleri incelenmiştir.
This research was conducted to study some yield traits and quality components of some foreign two-rowed barley (Hordeum vulgare distichon) in Bursa conditions. In this experiment were used 50 varieties in the first year (1998), but in the second year (1999), 9 varieties were included in experiment which were bird hazard resistant and had good growth. This research was used standart variety Angora. Some of the agronomic traits plant height, spike lenght, spikelet/spike, seed number/spike, seed weight/ spike and yield were determined. The some quality components such as 1000 -seed weight, hectoliters weight, protein ratio and extract value were also examined.

Description

Keywords

Arpa, Agronomik özellikler, Verim, Kalite, Malt, Barley, Agronomic traits, Yield, Quality, Traits

Citation

Taş, B. ve Yürür, N. (2002). "Bursa ekolojik koşullarında bazı yabancı iki sıralı arpa (hordeum vulgare distichon) çeşitlerinin kimi verim ve kalite özelliklerinin incelenmesi". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 16(1), 117-127.