2005 Cilt 31 Sayı 3

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 5 of 5
  • ItemOpen Access
    Çocuklarda wilson hastalığı
    (Uludağ Üniversitesi, 2006-05-30) Özkan, Tanju Başarır; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Pediatrik Gastroenteroloji Anabilim Dalı.
    Etyolojisi bilinmeyen karaciğer hastalığı olan her çocukta, özellikle akraba evliliği varsa Wilson hastalığı araştırılmalıdır. Erken tanı bu çocuklara en azından hastalığın ilerlemesini durdurarak yaşam şansı verecek veya normal bir yaşam sağlayacaktır. Bu çocuklarda bakırdan fakir diyetle birlikte yaşam boyu şelasyon veya çinko tedavisi gereklidir.
  • ItemOpen Access
    Bursa’da otopsisi yapılan gözaltı ve cezaevi ölümleri
    (Uludağ Üniversitesi, 2006-05-30) Türkmen, Nursel; Çoltu, Atınç; Kan, İsmet; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Adli Tıp Anabilim Dalı.; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Biyoistatistik Anabilim Dalı.
    Gözaltı ve cezaevinde meydana gelen ölümlere karşı medya, toplum ve ailelerin ilgilerinin ve tepkilerinin fazla olması nedeni ile bu tip olgularda adli yetkililerin ve adli tıp uzmanlarının çok daha fazla dikkat gerektiren sorumlulukları bulunmaktadır. Bu çalışmada 5 yıllık süre içerisinde Bursa’da otopsisi yapılan gözaltı ve cezaevi ölüm olgularının çeşitli yönlerden incelenmesi ve konunun adli-tıbbi boyutunun ortaya konulması amaçlanmıştır. Adli Tıp Kurumu Bursa Grup Başkanlığında 1999-2003 yılları arasında otopsileri yapılan toplam 3065 adli olguya ait kayıtlar incelenmiş, toplam 53 adet gözaltı ve cezaevi ölüm olgusunun çeşitli açılardan özellikleri araştırılmıştır. Olguların %90.6’sı erkek, en sık olgu 31-40 yaş grubunda olup %56.6 ile doğal ölümler ilk sıradadır. Ülkemizde gözaltı ve cezaevi ölümleri hakkında doğru ve gerçek verilerin elde edilmesi, risk faktörlerinin tespiti ve önleyici stratejiler geliştirilebilmesi için ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
  • ItemOpen Access
    Radial arterde ateroskleroz’un tahmini ve etki eden risk faktörleri
    (Uludağ Üniversitesi, 2006-04-03) Çolak, Cemil; Çolak, M. Cengiz; Cihan, H. Berat; Parlakpınar, Hakan; Kocaoğulları, Cevdet Uğur
    Bu çalışmada, koroner arter hastalarında greft olarak kullanılan radial arterde aterosklerozun tahmini ve etki eden risk faktörlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Radial arterde ateroskleroz saptanan 10 hastanın oluşturduğu grubun (Grup 1) verileri, radial arterde ateroskleroz saptanmayan 15 hastanın (Grup 2) verileriyle karşılaştırılmıştır. Hastaların yaş, cinsiyet, diabetes mellitus, hipertansiyon, sigara içme, obezite, aile öyküsü, kolesterol, trigliserit, yüksek dansiteli lipoprotein, düşük dansiteli lipoprotein, çok düşük dansiteli lipoprotein, apoprotein A, apoprotein B, lipoprotein A, C-reaktif protein, katalaz, glutat peroksidaz ve süperoksid dismutaz değişkenlerden oluşan on dokuz adet klinik parametre, Grup 1 ve 2’den elde edilmiştir. Risk faktörlerinin incelenmesinde gruplar istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Ayrıca tek ve çok değişkenli lojistik regresyon analizi uygulanarak sonuçlar yorumlanmıştır. Sonuç olarak, geleneksel ve yeni risk faktörlerin ölçülebilen değer ve oranları, koroner arter hastalarına oranla radial arterde ateroskleroz saptanan koroner arter hastalarında daha yüksektir. Risk faktörlerinin incelenmesinde çok değişkenli istatistik yöntemlerinin daha büyük bir örnekte uygulanması daha yararlı olacaktır.
  • ItemOpen Access
    Perihepatik lenfadenopati kronik hepatit b izleminde prognostik bir kriter olabilir mi?
    (Uludağ Üniversitesi, 2005-02-21) Özkan, Tanju Başarır; Sevinir, Betül; Bolca, Naile; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı.; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Radyoloji Anabilim Dalı.
    Kronik B Hepatiti (KBH) tanısı alan hastalarda ultrasonografik olarak saptanan perihepatik LAP’nin antiviral tedavi ile gösterdiği değişimin KBH taşıyıcıları ile karşılaştırmalı olarak araştırılması planlandı. KBH tanısı alan 39 hasta ve KBH taşıyıcısı olan 23 hastada abdominal US incelemesi “e”antijeni(Ag) serokonversiyonu sonrası eş zamanlı olarak tekrarlandı. Perihepatik LAP boyutundaki değişimin ALT düzeyi, HBe Ag varlığı, HBV-DNA negatifleşmesiyle ilişkisi araştırıldı. KBH tanısı alan 39 hastadan 22’sinde (%56) US ile perihepatik LAP saptandı. 19 hastaya interferon tedavisi uygulandı. Bu hastalardan tedaviye yanıt veren 16’sında ve spontan serokonversiyon gösteren 1 hastada lenf nodu boyutlarında anlamlı küçülme saptandı (p<0.01). Tedaviye yanıt vermeyen 3 hastada lenf nodu boyutlarında anlamlı değişiklik olmadığı görüldü. Lenf nodu boyutundaki küçülmenin hastaların ALT düzeylerindeki düşme ile paralellik gösterdiği bulundu (p<0.05). KBH taşıyıcısı olan 23 hastanın 5’inde (% 21.7) perihepatik LAP saptandı. Bu hastaların 1 yıllık izleminde LAP boyutlarında anlamlı değişiklik saptanmadı (p>0.05).Perihepatik lenf nodu boyutunda küçülmenin interferon tedavisine iyi yanıtın veya viral klirensin indirekt bir göstergesi olarak kabul edilebileceği düşünüldü.
  • ItemOpen Access
    Türkiye’deki özürlü grupların yapısının çoklu uyum analizi ile incelenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2006-04-27) Cangür, Şengül; Sığırlı, Deniz; Ediz, Bülent; Ercan, İlker; Kan, İsmet; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Biyoistatistik Anabilim Dalı.
    Bu çalışma, Türkiye’deki özürlülere yönelik yapılacak projelere temel oluşturabilmesi için çeşitli özürlü grupların yapılarının incelenmesini amaçlamaktadır. 2002 yılında Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü ve Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı işbirliği ile gerçekleştirilen Türkiye Özürlüler Araştırması’ndan elde edilen verilere çoklu uyum analizi uygulanmıştır. Çoklu uyum analizi sonucunda ilgili değişkenlerin ilk iki boyutu açıklama oranı %76.3 olarak bulunmuştur. İlgilenilen değişkenlerden özrün türü ve özrün ortaya çıkış zamanı %41.2’lik bir oranla birinci boyutta, cinsiyet değişkeninin ise %35.1’lik bir oranla ikinci boyutta ağırlıklı olduğu gözlemlenmiştir. Özrün ortaya çıkış zamanı ve özrün türü değişkenlerinin yüksek düzeyde ilişkili olduğu bulunmuştur.