2014 Cilt 33 Sayı 2

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 7 of 7
  • ItemOpen Access
    Turizm sektöründe bulanık analitik hiyerarşi süreci ile personel seçimi
    (Uludağ Üniversitesi, 2014) Şimşek, Ali; Catır, Ozan; Ömürbek, Nuri
    Konaklama işletmelerinde, üretim yoğun işgücüne dayandığından dolayı diğer sektörlere oranla daha çok sayıda işgörene ihtiyaç duyulmaktadır. Turizm sektöründe bazı işlerin müşteriler ile ortak alanlarda bulunması, hizmetlerin ilk seferde doğru yapılması zorunluluğu, eş zamanlı üretim ve tüketim gibi özellikler kalifiye eleman zorunluluğunu gerektirmektedir. Turizm sektöründeki işgörenler diğer sektördeki işgörenlere oranla müşteriyle daha çok ilgilenmektedirler. Turizm sektöründeki işletmelerde, işgörenlerin müşterileri tatmin etmeleri, kaliteli ve verimli bir hizmet verebilmeleri için; insan kaynaklarının doğru bir şekilde seçilmesi büyük bir önem arz etmektedir. İnsan kaynaklarının seçimi de çok kriterli karar vermeyi gerektirmektedir. Bu çalışmada da turizm sektöründe insan kaynakları seçiminde Bulanık Analitik Hiyerarşi Süreci uygulanmıştır. Çalışmada örnek olarak seçilen 3 aday Dışsal Kriterler, İçsel Kriterler, Mesleki Yeterlilik ve Sorumluluk ana kriterlerini oluşturan toplam 20 alt kriter çerçevesinde değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonucunda en önemli ana kriterin mesleki yeterlilik olduğu belirlenmiştir. Adaylarda en çok dikkat edilen alt kriterin ise deneyim sahibi olmanın ve otel işletmelerinde çalışacak bir bilgi donanımına sahip olmanın olduğu sonucuna varılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Kamu harcama çeşitleri ile ekonomik büyüme arasındaki nedensellik ilişkisi: Gelişmiş, gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkeler üzerine bir panel veri analizi
    (Uludağ Üniversitesi, 2014) Abar, Hayri; Erkal, Gökhan; Yılmaz, Ömer
    Bu çalışmada kamu harcama çeşitleri ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkiler 1994-2012 dönemi için gelişmiş, gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkeler için panel veri analizleri kapsamında eşbütünleşme ve nedensellik testleri kullanılarak araştırılmıştır. Pedroni ve Kao eşbütünleşme test sonuçları değişkenler arasında eşbütünleşik ilişkilerin varlığını ortaya koymuş ve bu değişkenler arasında uzun dönemli ilişkinin söz konusu olduğunu göstermiştir. Granger nedensellik testi sonuçlarına göre; gelişmiş ülkelerde eğitim ve sağlık harcamalarından iktisadi büyümeye doğru tek yönlü, gelişmekte olan ülkelerde iktisadi büyümeden eğitim ve sağlık harcamalarına doğru tek yönlü, az gelişmiş ülkelerde ise sadece iktisadi büyümeden sağlık harcamalarına doğru bir nedensellik ilişkisi bulunmuştur. İktisadi büyüme ile savunma harcamaları arasında herhangi bir ülke grubu için nedensellik ilişkisi tespit edilememiştir. Gelişmiş ülke sonuçları, Keynes’in kamu harcamalarının iktisadi büyümenin nedeni olduğu şeklindeki teorisiyle, gelişmekte olan ve az gelişmiş ülke sonuçları ise Wagner’in “iktisadi büyümenin bireylerin sosyal refahını yükselten eğitim ve sağlık gibi hizmetlere olan talebini artırmaktadır” şeklindeki hipoteziyle örtüşmektedir.
  • ItemOpen Access
    Helsinki Zirvesi’nden günümüze Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinin ülkedeki kadın politikalarına etkileri
    (Uludağ Üniversitesi, 2014) Özdemir, Hakan; Demirkanoğlu, Yahya
    Bu çalışmada, Helsinki Zirvesi’nden günümüze Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinin ülkedeki kadın politikalarına etkilerinin ortaya konması amaçlanmaktadır. Çalışmada, öncelikle AB ve kadın politikası hakkında bilgi verildikten sonra, Helsinki Zirvesi’nden günümüze ülkedeki kadın politikaları AB’ye üyelik süreci üzerinden ortaya konmaya çalışılacaktır. Çalışmada, Türkiye’de özellikle Helsinki Zirvesi’nden sonra AB’ye üyelik hedefine yönelik olarak yasal ve kurumsal düzeyde hayata geçirilen reformlarla demokratikleşme, insan hakları, özgürlükler ve kadın politikaları konusunda önemli gelişmeler kaydedildiği sonucuna erişilmektedir. Ancak toplumda kadını “annelik” ve “eşlik” gibi geleneksel tarihsel rolüyle özdeşleştiren anlayışının hâkim olmasından dolayı, bu gelişmeleri sağlayan düzenlemelerin gereklerinin hayata geçirilemediği anlaşılmaktadır.
  • ItemOpen Access
    Kariyer yönetimi ve örgütsel bağlılık ilişkisini belirlemeye yönelik görgül bir araştırma
    (Uludağ Üniversitesi, 2014) Karavardar, Gülşah
    Araştırmanın temel amacı, kariyer yönetiminin örgütsel bağlılık üzerine olan etkisini incelemektir. Bu amaca yönelik olarak, İstanbul’da kimya sektöründe faaliyet göstermekte olan bir firmada araştırma yapılmıştır. Araştırmada, kariyer yönetimi, örgütsel ve bireysel kariyer yönetimi boyutuyla ele alınırken; örgütsel bağlılık, duygusal bağlılık, devam bağlılığı ve normatif bağlılık boyutuyla ele alınmıştır. Bu çalışmada, kariyer yönetimi boyutlarıyla örgütsel bağlılık boyutları arasındaki ilişki ortaya koyularak, kariyer yönetiminin örgütsel bağlılık üzerine olan etkisi belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, örgütsel ve bireysel kariyer yönetiminin duygusal bağlılık ve devam bağlılığını olumlu yönde etkilediği ve aralarında pozitif ve orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenirken; örgütsel ve bireysel kariyer yönetimi ile normatif bağlılık arasında ise anlamlı bir ilişki olmadığı saptanmıştır
  • ItemOpen Access
    Keynesyen ve neo-klasik yaklaşımlarda finansal sistem ve iktisadî büyüme
    (Uludağ Üniversitesi, 2014) Erdem, Ekrem; Dumrul, Cüneyt
    Finansal sistemin iktisadî büyüme üzerindeki etkileri 19. yüzyıldan beri iktisat literatüründe irdelenmektedir. Bu çalışmada iktisat tarihinde ön plana çıkan iki ekol olan neo-klasik ve Keynesyen yaklaşımların büyüme modellerinden yararlanılarak finans-büyüme ilişkileri ele alınacaktır. Çalışmanın amacı finans büyüme konusunda bu iki yaklaşımın karşılaştırılma olanağı kazanılmasıdır. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, neo-klasik yaklaşımda finans sisteminde liberal politikaların uygulanması iktisadî büyümeyi olumlu etkileyeceği iddia edilmektedir. Keynesyen içerikli teorilerde ise, finans sektörü iktisadî büyümede istikrarsızlık kaynağı olabileceği için bu sektörün kamu müdahalesi altında olması gerektiği iddia edilmektedir.
  • ItemOpen Access
    Türkiye’de özelleştirme uygulamalarının maliye politikası araçları açısından değerlendirilmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2014) İnam, Betül; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/Maliye Bölümü.
    Bu çalışmanın temel amacı, 1980’li yıllardan itibaren Türkiye’nin ekonomik gündeminde önemli bir yer tutan özelleştirme uygulamalarını mali yönden analiz etmektir. Bu çalışma konusunun seçilmesine ilham veren nokta ise; 4046 sayılı “Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun” 10. Maddesinde, 23/05/2000 tarihinde yapılan değişikliktir. Bu değişiklik ile özelleştirme fonunun nakit fazlası, iç ve dış borç ödemelerinde kullanılmak üzere hazineye devredilmiştir. Literatür taraması yapıldığında, bu değişiklikten önce de özelleştirme gelirlerinin borç ödemelerinde kullanıldığı görülmüştür. Özelleştirme uygulamalarının, borçlanma kadar vergi geliri ve bütçe açığı üzerinde de etkisi olabileceği düşüncesi ile diğer iki değişken olarak vergi geliri ve bütçe açığı araştırmaya dahil edilmiştir. Özelleştirme ve maliye politikası araçları arasındaki ilişki lineer regresyon, korelasyon ve çoklu regresyon testleri ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak, özelleştirmenin maliye politikası araçlarını çeşitli derecelerde etkilediği kanaatine varılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Denetimde matematiksel kanıt kuramı kullanımı: Bir üretim işletmesindeki alıcılar ve satıcılar hesap denetimleri için bir uygulama
    (Uludağ Üniversitesi, 2014) Karavardar, Alper
    Denetim çalışmalarında kullanılan uzman sistemler, kural tabanlı karar destek sistemleridir. Uzman sistemler, denetim çalışmalarının etkinliğini ve verimliliğini arttırmayı hedefler. Denetim süreci, denetim kanıtlarına dayalı olarak, denetçinin bir denetim görüşü oluşturmasını temsil eder. Matematiksel kanıt kuramı, karar alıcıların, ilgili problemle alakalı mevcut kanıtların sunduğu bilgiyi, bir araya getirmesine yardımcı olur Matematiksel kanıt kuramı, uzman sitemler için denetim çalışmalarında kullanışlı bir yaklaşım olup, denetçilerin karşılaştıkları gerçek dünya problemlerine uygun bir perspektif sunar. Bu çalışmada, bir üretim işletmesindeki alıcılar ve satıcılar hesap denetimleri için matematiksel kanıt kuramı kullanımı gösterilmeye çalışılmıştır. Çalışma üç kısımdan oluşmaktadır. Birinci bölümde, uzman sistemler ve denetimde matematiksel kanıt kuramı kullanımına ilişkin uluslararası literatür incelenmiştir. İkinci bölümde, matematiksel kanıt kuramının kullanımına yönelik bir uygulama gerçekleştirilmiştir. Son bölümde, çalışma sonuçları ile çalışmanın kısıtları tartışılmıştır.