Gonioctena fornicata (Brüggeman) (Coleoptera: Chrysomelidae)’nın Bursa ili yonca ekiliş alanlarında biyolojisi, yayılışı ve populasyon dalgalanması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2006

Authors

Coşkuncu, Kıymet Senan

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışma, Bursa ilinde yonca ekiliş alanlarında zarar yapan Gonioctena fornicata (Brüggemann)’nın, biyolojisini, yayılışını ve popülasyon dalgalanmasını belirlemek amacıyla doğada ve laboratuvar koşullarında (21.0±2.0°C, % 65±5 orantılı nem ve 16 saat aydınlık, 8 saat karanlık ), 2004 ve 2006 yıllarında yürütülmüştür. Laboratuvar çalışmalarında, G. fornicata’ nın dişi başına düşen yumurta sayısı ortalama 243±213 (47-665) adet olarak tespit edilmiştir. G. fornicata’nın gelişme dönemi ise ortalama 37.4±4.4 gün sürmüştür. Doğa çalışmalarında, ilk erginler Mart sonu Nisan başında tespit edilmiştir. Zararlının Temmuz sonuna kadar tarlalarda görüldüğü belirlenmiştir. Zararlı yılda bir döl vermektedir.Ayrıca, Nilüfer, İnegöl, Orhaneli, Karacabey, Mustafakemalpaşa, Orhangazi, Kestel ve Yenişehir ilçelerinde G. fornicata az veya çok saptanmıştır.
In this study, population fluctuation, biology and distribution of Gonioctena fornicata (Brüggemann) were investigated under laboratory (21.0±2.0°C, 65±5 % relative humudity and 16L:8D photoperiod) and field conditions in Bursa province in 2004 and 2006. In laboratory studies, fecundity was 243±213 (47-665) eggs per female. Developmental period of G. fornicata was found 37.4 ± 4.4 days. In field studies, adults began emerging between late March and early April and remaining in the field until the end of July. It has one generation in a year. In addition, G. fornicata occurred in either low or high population densities in Nilüfer, Inegöl, Orhaneli, Karacabey, Mustafakemalpasa, Orhangazi, Kestel and Yenisehir towns.

Description

Keywords

Gonioctena fornicata, Yonca, Biyoloji, Yayılış, Popülasyon dalgalanması, Alfalfa, Biology, Distribution, Population fluctuation

Citation

Coşkuncu, K. S. ve Gençer, N. S. (2006). "Gonioctena fornicata (Brüggeman) (Coleoptera: Chrysomelidae)’nın Bursa ili yonca ekiliş alanlarında biyolojisi, yayılışı ve populasyon dalgalanması". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(2), 15-19.