Heidegger'in yazgı anlayışı üzerine bir yorumlama

Loading...
Thumbnail Image

Date

2016-11-18

Authors

Gür, Aysun

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Heidegger yirminci yüzyılın en önemli filozoflarından biridir. O düşünce serüvenine Varlığın anlamını sorarak başlamıştır diyebiliriz. Bu soru Varlığın nasıl açığa çıktığını sormak demektir. Burada Varlığın açıklığı olarak hakikat, hep gizlenme bağıyla birlikte düşünülür. Bu bağlamda yazgının anlamını açığa çıkarmaya çalışan bu tezde, yazgının açıklığının peşine düşülmüştür. Bu yolda yazgının açıklığının tarzları ve yazgının açığa çıkışlarıyla karşılaşılmıştır. Her iki durumda da yazgının karşılıklı ilişkiler içinde açığa çıktığı görülmüştür. Burada kullanılan yöntem hermenötiğe ve fenomenolojiye dayanılarak ulaşılan karşılıklı okuma yöntemidir. Tezin ulaştığı sonuç, yazgının ilişkilerin ilişkisi olduğudur.
Heidegger is one of the most important philosophers of 20th century. He starts his thinking adventure by asking the meaning of Being. In another way this question asks how presence started to exist. The truth as his openness, is always thought with the bound of hiding. In this regard, this thesis seeks for openness of destiny. In this way, stiles of openness of destiny and existences of destiny have been encountered. In both situations, destiny starts to exist in mutual relationships. The method used in here is the Mutual Reading Method which is reached by relying upon Hermeneutics and Phenomenology. The conclusion that this thesis reaches is that destiny is the relationships of relationships.

Description

Keywords

Varlık, Yazgı, Dil, Dasein, Düşünme, Ara, Hakikat, Karşılaşma, Being, Destiny, Language, Thinking, Between, Truth, Encounter

Citation

Gür, A. (2016). Heidegger'in yazgı anlayışı üzerine bir yorumlama. Yayınlanmamış doktora tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.