Radyal yatakların sehim ile değişen yatak parametrelerinin araştırılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

1993

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Yatakların hesabı ile ilgili iki husus gözönünde tutulur. Birincisi temel bir büyüklük olan Sommerfeld sayısı içine yağın viskozitesinin girmesi sebebiyle viskozitenin geniş ölçüde sıcaklığa olan bağımlılığı, ikincisi ise yatak parametrelerini önemli ölçüde etkileyen bir faktör olan yatak boşluğudur. Bu etki yalnız boşluğun değerine değil, gerek imalat ve gerekse çalışma sırasında boşluğun değişmesine de bağlıdır. Radyal yatakların hesabında minimum yağ tabakası kalınlığı "h0 " milin ve yatağın şekil değiştirmelerini içeren ve bir çeşit emniyet rolünü oynayan bir katsayı ile ifade edilmektedir. Bu şekilde amprik olarak yapılan hesaplar yatak parametreleri hakkında bir fikir verebilir. Ayrıca; bu emniyet katsayısı içinde yatağın şekil değiştirmelerinin payının ne olduğu bilinmelidir. Zira, bu şekilde köşelenme olayını daha yakından inceleme imkanı doğacaktır. Yukarıdaki ana düşüncelerden hareket edilerek oluşan sehimlerin sebep olduğu yatak parametrelerinin değişimi, çalışmanın odağını teşkil etmektedir.
In the case of calculation of radial bearings, minimum film thickness h0 is expressed with a coefficient including deformations of shaft and bearing and playing some kind of safety role. Calculations empirically made in this manner, can give an idea regarding the parameters describing the bearing. But, rate of deformations in this safety coefficient must furtherly be known. The variation of bearing parameters caused by deflections forms the focus of this study.

Description

Keywords

Radyal yatak, Parametreler, Yağın viskozitesinin, Amprik, Radial bearing, Oil viscosity, Parameters, Empirical

Citation

Güllü, E. (1993). ''Radyal yatakların sehim ile değişen yatak parametrelerinin araştırılması''. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Dergisi, 4(1), 145-155.