1993 Cilt 4 Sayı 1

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 18 of 18
  • ItemOpen Access
    Malzeme sönümü ve ölçme metodları
    (Uludağ Üniversitesi, 1993) Babalık, Fatih C.; Saylan, Serdar; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik Mimarlık Fakültesi.
    Bu makalede sönüm ölçme metodları, çeşitli sönümleme birimlerinin tanımları ve birbirleriyle olan bağıntıları verilmiştir. Ayrıca, malzeme sönümünü ölçmek için hazırlanan bir deney düzeneği sunulmuştur. Bu deney düzeneği ile bir dökme demir numunenin de sönümü ölçülmüştür.
  • ItemOpen Access
    Yakma sistemlerinden kaynaklanan hava kirliliği ve azaltıcı önlemler
    (Uludağ Üniversitesi, 1993) Yamankaradeniz, Recep; Kılıç, Muhsin; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik Mimarlık Fakültesi.
    Bu çalışmada, yakma sistemlerinden kaynaklanan hava kirliliğinin doğurduğu sonuçlar ve bunların azaltılması için alınması gerekli önlemler açıklanmıştır. Yakma sistemlerinde yakıt olarak kullanılan kömür, fuel oil ve doğal gazın yanması sonucunda ortaya çıkan zararlı gaz emisyonların durumu ve birbirlerine göre mukayesesi yapılmıştır. Ayrıca büyük merkezi ısıtma sistemlerinin hava kirliliğini azaltıcı yöndeki faydaları üzerinde durulmuştur.
  • ItemOpen Access
    Kazanların doğal gaza dönüşümü ve kazan dairelerinin doğal gaza göre düzenlenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 1993) Yamankaradeniz, Recep; Avcı, Atakan; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik Mimarlık Fakültesi.
    Bu çalışmada, kömür ve fuel-oil yakan kazanların doğal gaza dönüştürülmesi esnasında dikkat edilmesi gereken hususlar ile yapılması gerekli işlemler üzerinde detaylı olarak durulmuştur. Ayrıca dönüşüm esnasında kazan dairesinin ve bacanın doğalgaza göre nasıl düzenlenmesi gerektiği açıklanmıştır.
  • ItemOpen Access
    1990'larda kesikli lif iplikçilik sistemleri
    (Uludağ Üniversitesi, 1993) Ülkü, Şükriye; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik Mimarlık Fakültesi/Tekstil Mühendisliği Bölümü.
    Tekstil sektöründe, son yirmi yıldır yüksek hızlarda üretime imkan sağlayan çeşitli iplikçilik sistemleri geliştirilmiştir. Bunların içerisinde konvensiyonel ring iplikçilik sistemine alternatif olarak öne sürülen OE-rotor, OE-friksiyon ve hava jetli sistemler büyük önem kazanmışlardır. Günümüzde bu yeni iplikçilik sistemlerinin üretim hızlarında büküm verme mekanizmaları ile çekim ve lif taşıma sistemleri nedeniyle bazı sınırlar mevcuttur. Bu yazıda yukardaki sistemlerin her biri tek tek ele alınarak söz konusu sınırlardan ve gelecekteki imkanlardan söz edilmektedir.
  • ItemOpen Access
    Tam zamanında (JIT) üretimi sistemi ve JIT üretim sistemine geçiş stratejisi
    (Uludağ Üniversitesi, 1993) In todays world of competition, JIT has recently become popular term in production. In this paper, the application principles of JIT and the strategy of transition to JIT Production System are explained.; Öztürk, Nursel; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik Fakültesi/Endüstri Mühendislik Bölümü.
    Son yıllarda, üretim alanında en çok söz edilen sistemlerden biri Just-lnTime'dır. Bu yazıda JIT üretim sistemi; ortaya çıkışı ve yayılması, faydaları, uygulama ilkeleri başlıkları altında açıklanmış ve JJT üretim sistemine geçiş stratejisi anlatılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Radyal yatakların sehim ile değişen yatak parametrelerinin araştırılması
    (Uludağ Üniversitesi, 1993) Güllü, Emin; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik Mimarlık Fakültesi.
    Yatakların hesabı ile ilgili iki husus gözönünde tutulur. Birincisi temel bir büyüklük olan Sommerfeld sayısı içine yağın viskozitesinin girmesi sebebiyle viskozitenin geniş ölçüde sıcaklığa olan bağımlılığı, ikincisi ise yatak parametrelerini önemli ölçüde etkileyen bir faktör olan yatak boşluğudur. Bu etki yalnız boşluğun değerine değil, gerek imalat ve gerekse çalışma sırasında boşluğun değişmesine de bağlıdır. Radyal yatakların hesabında minimum yağ tabakası kalınlığı "h0 " milin ve yatağın şekil değiştirmelerini içeren ve bir çeşit emniyet rolünü oynayan bir katsayı ile ifade edilmektedir. Bu şekilde amprik olarak yapılan hesaplar yatak parametreleri hakkında bir fikir verebilir. Ayrıca; bu emniyet katsayısı içinde yatağın şekil değiştirmelerinin payının ne olduğu bilinmelidir. Zira, bu şekilde köşelenme olayını daha yakından inceleme imkanı doğacaktır. Yukarıdaki ana düşüncelerden hareket edilerek oluşan sehimlerin sebep olduğu yatak parametrelerinin değişimi, çalışmanın odağını teşkil etmektedir.
  • ItemOpen Access
    Tork kolunun bilgisayar destekli optimizasyonu
    (Uludağ Üniversitesi, 1993) Öztürk, Ferruh; Kaya, Necmettin; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Makine Mühendisliği Bölümü.
    Yeni tasarım yöntemleri ve tasarımda optimizasyonun öneminin vurgulandığı bu çalışmada, bir tork kolunun tasarımı probleminde Bilgisayar Destekli Optimizasyon çalışmaları anlatılmaktadır.
  • ItemOpen Access
    Polimer betonun yapısı ve kullanım alanları
    (Uludağ Üniversitesi, 1993) Babalık, Fatih C.; Saylan, Serdar; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi.
    Günümüzde gittikçe gelişen takım tezgahlarından istenen performansın alınmasında önemli bir unsur olan tezgah gövdelerinin inşaasında, geleneksel yapı malzemesi olan dökme demir ve çelik kaynak konstrüksiyonları yerine kullanılabilecek alternatif malzemeler üzerinde araştırmalar yapılmaktadır. Bu çalışmada alternatif yapı malzemelerinden biri olan polimer betonun tanıtımı yapılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Güneş pilleriyle çalışan (PV) su pompaları
    (Uludağ Üniversitesi, 1993) Yiğit, Abdulvahap; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik Mimarlık Fakültesi/Makine Bölümü.
    Güneş pilleri, üretimindeki gelişmelere bağlı olarak, fiyatların daha uygun hale gelmesiyle, az miktarda enerji gerektiren yerlerde uygulama alanı bulmuştur. Özellikle kırsal bölgelerde, aydınlanma, su pompalama ve soğutma için güneş pillerinin ekonomikliği dizel ve elektrikle karşılaştırılabilecek mertebededir. Su pompalamada ise dizel yakıtlı motorların yerine kullanılması daha avantajlıdır. Bu çalışmada, su pompalamada güneş enerjisinin direkt kullanımı üzerinde durulmuş ve su pompalamada kullanılan güneş pillerinin ekonomik analizi yapılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Pamuklu örgü mamullerde renk farkı değerlerinin boyar madde konsantrasyonuna bağlı olarak değişiminin incelenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 1993) İskender, M. Abdulhalik; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik Mimarlık Fakültesi/Tekstil Mühendisliği Bölümü.
    Bu çalışmada, renk ölçüm esasları ve renk farkı formülleri verilmekle, boyarmadde konsantrasyonları seçimli olarak değiştirilerek renk farkı değerlerinin değişimi incelenmiştir. Renk farkı değerlerindeki minimum değeri verecek uygun boyarmadde konsantrasyon aralıkları pamuklu örme kumaşlar için belirlenmiştir.
  • ItemOpen Access
    Turbulent flows in annular ducts
    (Uludağ Üniversitesi, 1993) Umur, Habib; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik Mimarlık Fakültesi/Makine Bölümü.
    Skin friction factors, mean and secondary flow velocities together with normal and Reynolds stresses were measured in an eccentric annular duct (eccentricity of unity) with a Newtonian fluid at Reynolds numbers of 9000 and 26600 which ensured turbulent and fully developed turbulent flows. The three components of mean and rms velocities were recorded by the use of laser Doppler velocimeter with a refractive index marching technique. Static pressure distribution was smaller (up to 15%) than asmooth pipe and near wall velocities deviated from the law of the wall up te 5 %. The location of maximum velocity and zero shear stress occurred at the same locations within the measurement accuracy. The secondary flow velocities of less than 2% of the bulk velocity showed two eel/s of circulation at each side of the symmetry.
  • ItemOpen Access
    Kompresör bağlantı elemanının optimum tasarımı
    (Uludağ Üniversitesi, 1993) Öztürk, Ferruh; Çavdar, Kadir; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik Mimarlık Fakültesi/Makine Bölümü.
    Bu yayında Bilgisayar Destekli Optimum Tasarım mantığının tasarım adımlarında uygulanmasını içeren bir çalışma verilmiştir. ANSYS paket programı OPT algoritması kullanılarak bir kompressör bağlantı elemanının optimum tasarımı yapılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Elektro hidrolik valflerin genel karakteristiklerinin incelenmesi ve karşılaştırılması
    (Uludağ Üniversitesi, 1993) Yüksel, İbrahim; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik Mimarlık Fakültesi.
    Elektrohidrolik devreler hidroliğin ve elektroniğin üstünlüklerini bir araya getiren denetim sistemleridir. Bu sistemlerde, hidrolik sistemler ile elektriksel sistemleri birleştiren temel eleman ise elektrohidrolik valflerdir. Elektrohidrolik valfler ortaya çıkışlarından bu yana servovalfler Ve solenoid valfler olmak üzere iki kolda gelişme göstermektedir. Bu konuda çalışmalar günümüzde de devam etmektedir. Bu çalışmada servovalflerin ve solenoid valflerin genel özellikleri ayrı ayrı ele alınarak günümüzde ulaştıkları gelişme durumları incelenmiş ve birbirlerine göre karşılaştırması yapılmıştır. Ayrıca özel türden valflere de yer verilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Pigment baskı yönteminde mikrodalga teknolojisinin kullanılabilirliğinin araştırılması
    (Uludağ Üniversitesi, 1993) Donmaz, Pınar; Kanık, Mehmet; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik Mimarlık Fakültesi/Tekstil Mühendisliği Bölümü.
    Because of the rapidly increasing pollution in Lake Uluabat, which is one of the significant shallow lakes of Turkey and has been announced to be a Ramsar Area, eutrophic state evaluation based on geographic information system was performed. The eutrophication level of the lake is determined with the help of a 0 – 100 scale based on TSI calculations and secchi disc depth (SD), chlorophyll-a (Chl-a), total phosphorus (TP) and total nitrogen (TN) parameters. Between 0 - 30 represents oligotrophic level, 30 – 40 represents lower mesotrophic level 40 – 50 mesotrophic, 50 – 60 upper mesotrophic, 60 – 70 eutrophic, 70 – 80 hypereutrophic and 80 – 100 extremely hypereutrophic. The TSI maps of four parameters were created using the Inverse Distance Weight (IDW) interpolation method. The final map showing the spatial distribution of trophic level was generated by synthesising the thematic maps of each indicator on the cell basis with the overlay technique. From the final map, the trophic level of the entire lake was characterised as eutrophic or more in all seasons studied during the year.
  • ItemOpen Access
    An application of the aircraft identification
    (Uludag Universitesi, 1993) Ture, Murat; Uludag Universitesi/Muhendislik Mimarlık Fakultesi/Elektronik Mühendisligi Bolumu.
    In this study, a solution of an aircraft identification problem is presented. Firstly, the essential equations of longitudinal motion are introduced and simplified. Subsequently, this motion is simulated with a suitable model as a real aircraft. Finally, the model system has been identified in real time for different environmental condition.
  • ItemOpen Access
    Sürekli sistem model parametrelerinin on-line olarak belirlenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 1993) Türe, Murat; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik Mimarlık Fakültesi.
    Bu sistemden istenen performansın elde edilebilmesi için parametrelerinin belirlenmesi gerekir. Bu çalışmada, gürültülü ortamdaki bir sistemin sürekli zaman modeli parametreleri belirlenmiştir.
  • ItemOpen Access
    Bileşik yüklemeye maruz yapıların plastik şekil değiştirmeleri
    (Uludağ Üniversitesi, 1993) Pala, Yaşar; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik Mimarlık Fakültesi.
    Bu çalışmada, Hill'in maksimum plastik iş ilkesi incelenerek bunun eğilme ve burulmaya maruz, bir ucundan ankastre prizmatik bir çubuğun plastik şekil değiştirmelerine nasıl uygulanacağı açık bir şekilde ortaya konmuştur. Problemin çözümünden elde edilen akma eğrilerinin aynı yüklemeye maruz çubuğun dinamik haldeki davranışlarını incelemek için nasıl kullanılabileceği araştırılmıştır. Bazı kabüller altında rijit plastik malzemeden yapılmış çubuğun dinamik haldeki plastik şekil değiştirmelerinin incelenebileceği de ortaya konmuştur.
  • ItemOpen Access
    Kesiti çok bağlantılı bölgeden ibaret toroidal ring sektörünün eğilmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 1993) Pala, Yaşar; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik Mimarlık Fakültesi.
    Bu çalışmada, kesiti konfokal elipslerden meydana gelen, uçlarından eğilmeye maruz bir eliptik ring sektöründeki iç geri/me dağılımı analitik olarak bulunmaktadır. Çözüm yöntemi olarak Göhner tarafından teklif edilen metod kullanılmakta ve böylece eliptik koordinatları kullanmadaki zorluk ortadan kaldırılmaktadır. Gerilmeler sadece eğilmeye maruz eliptik ring sektöründeki başlangıç gerilme haline birinci mertebeden bir doğrultma yapılarak elde edilmektedir.