Kadın dindarlığının ayırıcı vasıfları: Bursa örneği

Loading...
Thumbnail Image

Date

2016-09-23

Authors

Devrim, Merve Orhan

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu araştırmada kadın dindarlığının ayırıcı özelliklerinin neler olduğu incelenmiştir. Kadınların din ile ilişkileri, dindarlıklarında hangi duyguları daha yoğun yaşadıkları araştırma konumuzun esasını oluşturmaktadır. Kadın ve erkeklerin cinsiyet farklılıkları onların dindarlıklarına da yansımaktadır. Bu farklılıkları tespit etmek için Bursa ilinde yaşayan 50 kadın ve erkek ile mülakat yapılmıştır. Kadınların duygusal, hassas, merhametli ve utangaç bir yapıya sahip olduğu görülmüştür. Erkeklerin de kadınlara gore daha akıl ve mantıkla hareket ettikleri, daha dik başlı ve baskın oldukları, bağımsızlığına düşkün ve asabi oldukları görülmüştür. Araştırma sonucunda kadın dindarlığına sevgi, merhamet, acıma duygusu hakim olurken; erkeklerde daha sorgulayıcı bir dindarlığın olduğu gözlenmiştir.
In this study, distinctive features of women's religiosity are examined. Main topics of this study are women's relationship with religion and most intensive emotions that women feel in their religious life. Gender differences affect religiosity. In this research, interviews were conducted with 50 subjects (men-women) to identify effect of gender on religiosity. As a result, it is seen that women are emotional, sensitive, compassionate and shy. On the contrary, men are more rational, hard-headed, dominant, independent and short-tempered than women. Research results indicate that while love, compassionate and pity are most seen emotions in women's religiosity; men have more rationalist approach to religion.

Description

Keywords

Dindarlık, Cinsiyet, Kişilik, Kadın dindarlığı, Erkek dindarlığı, Religiosity, Gender, Personality, Women’s religiosity, Men’s religiosity

Citation

Devrim, M. O. (2016). Kadın dindarlığının ayırıcı vasıfları: Bursa örneği. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.