Temel hak ve özgürlükler açısından insan doğası

Loading...
Thumbnail Image

Date

2005

Authors

Akdemir, Müslim

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Temel hak ve özgürlüklerin nereden kaynaklandığı sorusu üzerinde düşündüğümüzde "hak ve özgürlük" kavramı bizi insanlık , birey veya insan olmak koşullarına götürür. Dolayısıyla insan hakkının kaynağı da insan doğasıyla ilişkilidir. Temel hak ve özgürlükler insanlar arasındaki eşitsizliği kaldırmak ve insanlar arasında adaleti uygulamak için gereklidir. Bu ise, bu hakların insan doğasına uygunluğu ile olanaklıdır. Çünkü insanın eşitsizliği doğadan veya aşkın bir kaynaktan gelmez. Doğrudan doğruya insanın kendisinden gelir.
When we think about the question where the basic freedom and rights stern from, the concept of "right and freedom” takes us to the conditions of being human or individual and to humanity. Thus, the origin of human rights is related to the human nature. Basic rights and freedom are necessary to remove the unequalities among people and to apply the justice. And this is possible only with the suitability of these rights for human nature. Because, the unequality of human being doesn't stern either from the nature or a transcendental reason, out directly from the nature of human being itself.

Description

Keywords

Temel hak ve özgürlük, İnsan doğası, Eşitlik ve özgürlük, Doğal durum, Locke, Hobbes, Rousseau, Basic rights and freedom, Human nature, Equality and freedom, Natural state

Citation

Akdemir, M. (2005). "Temel hak ve özgürlükler açısından insan doğası". Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, 4, 74-79.