Husserl'in felsefesinde doğal tavrın gerekliliği: Fenomenolojik indirgeme ve özel dil üzerine tartışma

Loading...
Thumbnail Image

Date

2006

Authors

Eyim, Ahmet

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Husserl'in erken dönem felsefesinde önemli bir yer tutan ve fenomenolojik indirgemenin temeline koyduğu doğal tavrın varlığı, indirgemenin özel dil olmadığının en önemli kanıtlarından biridir. Bu yazı, Husserl'in fenomenolojik indirgemesinin her ne kadarda indirgemenin objesi diğer öznelere kapalı olsa da, bir özel dil oluşturmak anlamına gelmediğini savunmaktadır. Konuştuğumuz ve düşünmek için kullandığımız dil bize doğal tavır tarafından verilmektedir. Dile sahip olmayan bir özne fenomenolojik indirgeme yapamaz çünkü indirgemenin dayandığı algılama ve refleksiyon için doğal tavır ve bir dile ihtiyaç vardır.
Concept of natural standpoint, which is essential for Husserl's early philosophy and base of phenomenological reduction, demonstrates that phenomenological reduction cannot be a private language. This paper defenses the claim that Husserl's conception of phenomenological reduction does not imply any private language although the objects of phenomenological reduction are inaccessible for other persons or other Egos. Any person who does not use language cannot perform a phenomenological reduction because perception and reflexion as the steps of phenomenological reductions require natural standpoint and a language.

Description

Keywords

Husserl, Özel dil, Fenomenolojik indirgeme, Algı, Refleksiyon, Phenomenological reduction, Private language, Perception, Reflexion

Citation

Eyim, A. (2006). "Husserl'in felsefesinde doğal tavrın gerekliliği: Fenomenolojik indirgeme ve özel dil üzerine tartışma". Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, 7, 31-39.