Filozof olarak Jean-Paul Sartre

Loading...
Thumbnail Image

Date

2006

Authors

Demirdöven, İsmail H.

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu yazıda J.P.Sartre'in, "Varoluş", "İnsan", "Toplum" ve "Hümanism" kavramları, onun felsefi görüşü çerçevesinde ele alınıp değerlendirilmektedir. Bir yazın adamı olmanın ötesinde, aynı zamanda yirminci yüzyılın adından en çok söz ettiren filozoflarının başında gelen J.P. Sartre'ın; felsefenin Ontoloji. Epistemoloji ve Etik gibi en temel alanlarına ilişkin görüşleri bulunmaktadır. Yirminci yüzyılda. Sartre gibi bir grup filozofun ortak hareket noktası; yaşadığı koşullar içinde İNSAN'dır. Onların, felsefenin adı geçen alanlarıyla ilgileri; İNSAN ve İNSANIN YAŞAMI'na, bu dünyadaki konumuna ilişkin sorunlar aracılığıyla olmuştur. Sartre in "İnsanın varoluşu" bağlamında üzerinde önemle durduğu başlıca kavramlar ve temaların. "Anlamsızlık". "Bozuntu (Bunaltı)". Ortada bırakılmışlık ve yalnızlık duygusu". "Otonom özgürlük ahlâkı", "Aşma". "Sorumluluk"... gibi kavramlar ve temalar olduğu görülür. Sartre. "L'Etre et le Néant (Varlık ve Hiçlik)" yapıtında, insan(ın) varoluşunu ontolojik olarak ele almış, daha sonra da böyle bir varoluşa uygun biçimde insanın değerleri üzerinde durmuştur. Sartre'ın bir "bilinç felsefesi" olarak da adlandırılabilecek olan "Varoluşçuluk'la çözmek istediği sorunun, yirminci yüzyıl insanının değer anlayışını yeni bir etik temel üzerinde inşa etmek olduğu söylenebilir.
In this paper we will evaluate J.P Sartre's concepts of "Being". "Human being", "Society" and "Humanism" according to his philosophical point of view. Besides being a man of letters, J.P.Sartre is, at the same time, one of the most discussed philosophers of the twentieth century with his views on such basic fields as philosophy, ontology, epistemology and ethics. In the 20th Century, the common point of departure for a group of philosophers like Sartre was the HUMAN and the conditions in which it lives. The relationship between their philosophy and the above-mentioned fields is the problems related with the human, human life and its place in the world. The most important concepts and themes that Sartre emphasizes in context of human existence are "Absurdity". "Anxiety", "Abandonment and the feeling loncliness"; "The autonomy of human freedom". "Transcendence" and "Responsibility": Moreover, in the work "Being and Nothingness" Sartre ontologically discusses the human's existence and the human values that conform to such an existence. One can say that the problem that Sartre's existentialism as "cognitive philosophy", wants to solve, is to put the 20th Century humans's understanding of value on a new ethical foundation.

Description

Bu çalışma, 15.11. 2005 tarihinde Uludağ Üniversitesi Felsefe Topluluğunca düzenlenen konferansın gözden geçirilmiş metnidir.

Keywords

İnsan, Humanism, Fenomen, Varlık, Varoluşçuluk, Kişinin öznelliği, Başkasının varlığı, Öznelerarası dünya, Özgürlük, Human being, Existentialism, Humanisme, Being, Phenomenon, Subjectivity of the individual, Being of others, Intersubjective world, Freedom

Citation

Demirdöven, İ. H. "Filozof olarak Jean-Paul Sartre ". Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, 7, 7-20.