Alternatif tarım üzerine bir tartışma

Loading...
Thumbnail Image

Date

1991

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler tarımında, özellikle II. Dünya Savaşından sonra mekanizasyon düzeyi ve ihtisaslaşma artarken, kimyasal kaynaklı girdi kullanımı da artmıştır. Bu entansif tarım yapısı, tarımda yüksek verim ve refah düzeyi sağlarken, başta çevre, gıdalar, tarımda çalışanlarla ilgili olmak üzere bazı problemleri de beraberinde getirmiştir. Günümüz tarımında bu problemli yapısı, alternatif tarımı arayışlarını ve bu konuda araştırma ve inceleme çalışmalarım başlatmıştır. Genel anlamda, organik, düşük girdili dili tarım gibi isimler de verilen alternatif tarımda, kimyasal kaynaklı girdiler dışında günümüz geleneksel tarımın kullandığı tüm yetiştirme pratikleri kullanılmaktadır. Diğer bir anlatımla alternatif tarım, gübre, ilaç, hormon, yeni katkı maddesi gibi sentetik yapılı girdilerin kullanılmasını önlemeyi veya büyük ölçüde azaltmayı hedefleyen tarım şeklidir.
Especially after World War II, both in developed and developing countries, agriculture became highly mechanized and specialized. as well as heavily dependent on agrochemicals. Such intensification of farming has produced higher yields and greater wealth but has also created same problems affecting the environment, food safety, farm worker safety. Taday, different farming systems are subject to discussion and research as an alternative to this current agriculture. In general, alternative farming whiclı was called different names such as organic, low-input etc. has used almost the same production practices except chemicals. In other words, alternative farming is a production system which avoids or largely excludes the use of synthetically compounded fertilizers, pesticides growth regulators and livestock feed additives.

Description

Keywords

Alternatif tarım, Mekanizasyon, Kimyasal, Tarım, Alternative agriculture, Chemical, Agriculture, Mechanization

Citation

Rehber, E. (1991). ''Alternatif tarım üzerine bir tartışma''. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(1), 153-160.