Amorf şeritlerin geometrik ve anizotropik özelliklerine bağlı çok büyük manyetik empedans etkisinin ve yapısının incelenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2010-01-21

Authors

Tayşioğlu, Aslı Ayten

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Çok büyük manyetik empedans (GMI) etkisinin incelenmesi için kobalt esaslı ferromanyetik amorf şeritler kullanılmıştır. Üretim sonrası işlenmemiş, akımla ve yüksek sıcaklık fırınında tavlanmış olan amorf şeritlerde, şerit geometrisine, frekansa, manyetik alana ve tavlama işlemlerinin etkisine bağlı değişim gösteren % GMI oranları incelenmiştir.Ferromanyetik amorf şeritler, inorganik kompleksler ile ve SILAR yöntemi kullanılarak farklı oksit tabakaları ile kaplanarak, şeritlerdeki empedans değişimlerine etkileri incelenmiştir.Atomik kuvvet mikroskobu (AFM) kullanılarak, yüzeylerinde oksit ve inorganik ince filmler oluşturulan şeritlerin yüzey görüntülerinin % GMI ile ilişkisi araştırılmıştır.Üretim sonrası şeritlere uygulanmış olan işlemler ile ve şeritlerin yüzeylerinde oluşturulan ince filmlerin etkisi ile % GMI değerlerinde % 235 oranlarına varan artışlar gözlenmiştir. % GMI oranlarında meydana gelen farklılıkların, şeritlerin geometrik özelliklerinden, değişen manyetik özelliklerinden ve şerit yüzeyine kaplanan filmlerin etkisinden kaynaklandığı gözlenmiştir.
Co-based ferromagnetic amorphous ribbons have been used to investigate of giant magneto-impedance (GMI) effect. The giant magneto-impedance ratios, which exhibit variation depending on shape of the ribbon, magnetising field, magnetising frequency and effect of the annealing treatments, have been investigated for as-cast, current annealed and annealed samples.Ferromagnetic amorphous ribbons were also coated with inorganic complexes and oxide layer by using SILAR technique. Thus, the coating influences to the changes of the GMI response have been studied.Surface images of coated ribbons with oxide and inorganic thin films and its relation to the % GMI, have also been investigated by using Atomic Force Microscopy (AFM).The improved GMI responces have been observed up to 235% by means of post-production treatments and thin film coating processes. These differences have been originated from the different geometric properties, the changing magnetic properties and insulating effect provided by thin film coated on surface of ribbons.

Description

Keywords

Çok büyük manyetik empedans (GMI) etkisi, SILAR yöntemi, İnorganik ince filmler, Oksit ince filmler, Amorf ferromanyetik maddeler, Atomik kuvvet mikroskobu (AFM), The giant magneto impedance (GMI) effect, SILAR technique, Inorganic thin films, Oxide thin films, Amorphous ferromagnetic materials, Atomic force microscopy (AFM)

Citation

Tayşioğlu, A. A. (2010). Amorf şeritlerin geometrik ve anizotropik özelliklerine bağlı çok büyük manyetik empedans etkisinin ve yapısının incelenmesi. Yayınlanmamış doktora tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.