Bazı şeftali çeşitlerinde meyve seyreltme derecesinin verimlilik ve meyve kalitesi üzerine etkileri

Loading...
Thumbnail Image

Date

1999

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu araştırma 1994-1996 yılları arasında, Bursa yöresinin bazı önemli şeftali çeşitlerinde farklı derecelerdeki seyreltme uygulamalarının verim ve meyvelerin kalite özelliklerine etkilerini saptamak amacıyla yapılmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, meyve ağırlığı seyreltmeye bağlı olarak değişmiştir. Dixired, Redhaven ve J.H.Hale çeşitlerinde ürün yükü arttıkça meyve ağırlığı kısmi bir azalma eğilimi göstermiş sürgünde 4 ve 5 meyve bırakılan uygulamalar, diğer uygulamalara göre daha düşük değerler vermiştir. Daha büyük meyve veren seyreltme uygulamalarındaki Et/Çekirdek oranı genellikle daha yüksek bulunmuştur. Seyreltme derecesine bağlı olarak meyvelerin sertlik, SEKM, pH, asit, toplam ve invert şeker değerlerinde belirgin ve kararlı bir değişim saptanmamıştır. Ağaç başına ve gövde kesit alanını düşen verim bağlamından en yüksek değerleri sürgün başına daha fazla meyve bırakılan uygulamalar genellikle de 4 ve 5 meyveli uygulamalar vermiştir. Sürgün boylan uygulamalara göre belirgin bir değişim göstermemişdir. Birim uzunluğa düşen sürgün sayısı, ürün artışına paralel olarak kısmen veya önemli derecede azalmıştır.
This research was carried out between the years 1994 and 1996 with the aim of deterrnining the effects of thinning practices at different severities on the yield and quality of some important peach cultivars grown in Bursa vicinity. According to the results obtained from the study, the fruit weight changed depending on thinning severity; weight tended to decrease partially as the fruit load increased in cvs. Dixired, Redhaven and J.H.Hale; the trealments with 4 or 5 fruits on the shoot gave lover values compared with the other treatments. The Flesh/Seed ratio was generally found higher in the thinning applications yielding larger fruits. A significant and stable varia tion was nol determined in firmness, WSS, pH, acidity, total and invert sugar values of the fruits, depending on the thinning severity. The highest values wilh respect to yield per tree or yield per trunk crass-seetion area were generally obtained from the treatmenis w ith higher number of fruits per shoot and especially treatmenis with 4 or 5 fruits per shoot. Shoot lengths did not exhibit a pronounced increase depending on the treatments. Number of shoots per unit length decreased partially or significantly, in accordance with the increase in yield.

Description

Bu çalışma, Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsünde Arif Soylu'in danışmanlığında Ümran Ertürk tarafından yazılan "Bazı şeftali çeşitlerinde meyve seyreltme derecesinin verimlilik ve meyve kalitesi üzerine etkileri" adlı doktora tezine dayanılarak hazırlanmıştır.

Keywords

Şeftali, Seyreltme, Peach, Thinning

Citation

Ertürk, Ü. ve Soylu, A. (1999). "Bazı şeftali çeşitlerinde meyve seyreltme derecesinin verimlilik ve meyve kalitesi üzerine etkileri". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 15(1), 163-175.