Bursa ilinde yetiştirilen buğdaylarda kök ve kökboğazı fungal hastalık etmenlerinin saptanması üzerinde araştırmalar

Loading...
Thumbnail Image

Date

1999

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışma, 1996 ve 1997 yıllarında Bursa ilinde yetiştirilen buğdaylardaki kök ve kökboğazı fungal hastalık etmenlerini saptamak amacıyla yapılmıştır. Sürvey alanları Bursa ilinin Karacabey, Mustafakemalpaşa, Nilüfer, Orhaneli ve Yenişehir ilçeleridir. Araştırma alanındaki hastalığa yakalanma oranı 1996 ve 1997 yıllarında sırasıyla %14.53 ve %11.27, yaygınlık oranı ise %38.81 ve %37.97'dir. Hastalıklı buğdayların kök ve kökboğazından en yüksek oranda izole edilen funguslar Fusarium spp., Rhizoctonia cerealis van der Hoeven, Alternaria alternato (Fr.) Keissler ve Drechslera sorokiniana (Sacc.) Subram and Jain 'dir. Fusarium spp. ve Rhizoctonia cerealis izolatları ile yürütülen patojenisite testlerinde, patojenisitesi en yüksek izolatların R. cerealis, F. culmorum ve F. gramineorum 'a ait olduğu saptanmıştır.
This study was carried out to de termine the root and crown rot fimgal disease pathogens of wheats grown in Bursa in 1996 and 1997. The survey areas were Karacabey, Mustafakemalpaşa, Nilüfer, Orhaneli and Yenişehir counties of Bursa province. The ineidence of the disease in the research area wasfound as 14.53 % and 11.27% in 1996 and 1997, respectively. The prevalence of the disease was 38.81 % in 1996 and 37.97% in 1997. The most frequently isolated fungi from the root and crown of diseased wheats were as follows: Fusarium spp., Rhizoctonia cerealis van der Hoeven, Alternaria alternato (Fr.) Keissler, Drechslera sorokiniana (Sacc.) Subram and Jain. In the pathogenicity tests carried out with Fusarium spp. and R cerealis isolates, R.cerealis, F.culmorum and F.graminearum isolates showed the highest pathogenicity.

Description

Bu çalışma, Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsünde Necati Baykal'in danışmanlığında Ümit Arslan tarafından yazılan "Bursa ili buğday alanlarındaki kök ve kökboğazı fungal hastalıkları üzerinde araştırmalar" adlı doktora tezine dayanılarak hazırlanmıştır.

Keywords

Buğday, Kök ve kökboğazı fungal hastalıkları, Sürvey, Patojenisite, Wheat, Root and crown rot fungal diseases, Survey, Pathogenicity

Citation

Arslan, Ü. ve Baykal, N. (1999). "Bursa ilinde yetiştirilen buğdaylarda kök ve kökboğazı fungal hastalık etmenlerinin saptanması üzerinde araştırmalar". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 15(1), 127-138.