Yarı yaylı kültivatörlerde sarmal emniyet yaylarının tarla koşullarında çeki ve güç gereksinimlerine bağlı olarak belirlenen parametreleri

Loading...
Thumbnail Image

Date

1999

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Yarı yaylı kültivatörler, ülkemizde yaygın olarak pullukla yapılan toprak işlemenin ardından tarlaya sokulan bir toprak işleme aletidir. Yan yaylı kültivatörlerde bir emniyet düzeni olarak çalışan helisel yayların, boyutlarına ve malzeme özelliklerine bağlı olarak belirlenen parametrelerinin doğru bir şekilde saptanabilmesi bu çalışmanın temelini oluşturmaktadır. Yan yaylı tarla kültivatörlerde kullanılan helisel emniyet yaylarında, kültivatörün tarla koşullarında çalışması sırasında karşılaştığı toprak direnci ve bu direnci yenmek için gerekli çeki gücünün büyüklüğüne bağlı olarak, yay teli çapı, yay sarım çapı, yay gerilmesi, yay genleşmesi yay indeksi, uygun yay tasarımlan için aktif halka sayısı ve yay halkalarında oluşan emniyetli gerilme sınırlarının belirlenmesi bu parametrelerin başında gelmektedir. Yapılan çalışmalar sonucunda yay parametrelerine ilişkin sayısal büyüklüklerin, kültivatörlerin geometrik boyutlarına, iş derinliğine, iş genişliğine makinanın içinde çalıştığı toprak cinsine, toprağın yapısına ve fiziksel durumuna, makinanın ayak yapısına ve topraktaki çalışma hızına bağlı olarak modellenebileceği gösterilmiştir.
Semi elastic body type cultivators are comman soil tillage devices in our country that are widely used afier the moldboard ploughfor soiltillag, purposes. Determination of the helical saffty springs parometers on semı elastic cultivators, depending upon spring dimension and the material char. acteristics becomes the main base of this research. The spring diameter spring wire diameter, spring constant, the shear stress of wire and its safety boundaries as well as the total number of spring coils depending on draft and power requirements of the cultivators are important design paramelm ofhelical springs. As the result of this study, it was determined for modeling that the numerical values of spring parometers are related to the cultivator and soil paramelers such as machine dimension, type of machine line. ef fective machine width, soil depth, soil type and the soil physical condirion.

Description

Keywords

Helisel yaylar, Kültivatör, Toprak işleme, Helical springs, Cultivators, Soil tillage

Citation

Okursoy, R. (1999). "Yarı yaylı kültivatörlerde sarmal emniyet yaylarının tarla koşullarında çeki ve güç gereksinimlerine bağlı olarak belirlenen parametreleri". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 15(1), 51-64.