Bazı makarnalık buğday hatlarının ( Triticum durum desf.) çevresel adaptasyon ve stabilitelerinin belirlenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

1998

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu araştırmada çevresel adaptasyon yeteneği ve verimi yüksek makarnalık buğday çeşitlerinin geliştirilmesi amacıyla yürütülen ıslah programında elde edilen hat/arın, 1993-1996 yılları arasında yürütülen verim denemesi sonuçları değerlendirilmiştir. Çalışmada her bir deneme yılı bir çevre, her yıla ili4kin ortalama değerler ise çevresel indeks olarak ele alınmıştır. Tane verimi için adaptasyon ve stabilite parametreleri olarak; doğrusal regresyon katsayısı (b), regresyondan sapma (S d) ve belirleme katsayısı (r2) değerleri regresyon analizinden hesaplanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, incelenen hatlar ve kontrol çeşitleri arasında ortalama tane verimi ve stabilite değerleri açısı/dan, Gökgöl x Amasya kombinasyonundan 39 ve 70; Gökgöl x Çanakkale kombinasyonundan ise 65 nolu hattın yüksek verimli ve stabil oldukları saptanmıştır. Bu genotipler tane verimi ve uyum yetenekleri yönünden ümitar hatlar olarak değerlendirmişlerdir.
The results of these yield experiments carried with hard wheat strains obtained from breeding programmes which were conducted in order to develop hard wheat varieties with high yield and hith adaptation ability were evaluated in the years from 1993 to 1996. In this study, each of the experimental year's average values of each year were treated as an environment and a . eıvironmentl index, 1 respectively. The parameters of adaptatıon and stabılıty for seed yıeld were calculated by a regression equation including i Linear r1,resio coe!fcient (b), deviation from regressıon (S d) and coefficıent of det{mınatıon (r ). According to the findings from study, two strains such as 39 and 70 resulted from Gökgöl x Amasya combination and the Stalin 65 of Gökgöl x Çanakkale combination were determined to be high yielding and stable ones. They were evaluated as promising strains in respect of seed yield and adaptable values.

Description

Keywords

Makarnalık buğday, Çevresel adaptasyon, Stabilite, Hard wheat, Environmental adaptation, Stability

Citation

Yağdı, K. (1998). ''Bazı makarnalık buğday hatlarının ( Triticum durum desf.) çevresel adaptasyon ve stabilitelerinin belirlenmesi''. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 14(1), 85-92.